Guvernul va revendica de la Moldovagaz 3,3 miliarde de lei

  • 03 Martie 2023 16:45
Guvernul va revendica de la Moldovagaz 3,3 miliarde de lei

Moldovagaz ar putea fi obligată să întoarcă o datorie, în sumă de 3,3 miliarde de lei, Guvernului Republicii Moldova. Parlamentul a audiat astăzi raportul de audit al Curții de Conturi care a constatat deficiențe majore ce se referă la activitatea Moldovagaz, și a adoptat o hotărâre care prevede mai multe acțiuni pentru remedierea acestora. La fel, urmează a fi evaluată activitatea reprezentanților Executivului în Consiliul de Observatori și în Consiliul de Administrație ale „Moldovagaz”, scrie Radio Chișinău.

Hotărârea care prevede mai multe acțiuni pentru remedierea deficiențelor majore constatate de echipa de audit la Moldovagaz a fost adoptată cu votul majorității. Deputatul PAS, președintele comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian, a enumerat pașii pe care urmează să le întreprindă autoritățile în acest sens. Astfel, Guvernul, prin intermediul Agenției Proprietăți Publice, va demara procedura de revendicare a 3,3 miliarde lei. Mai exact, aceasta sumă oferită de stat acum 15 ani, urmează a fi trecută în cont ca datorie a „Moldovagaz”.

 „Deci, în 2008, au fost reevaluate activele și investițiile făcute de Guvernul Re. Moldova, la o valoare de 3,3 miliarde lei. Această sumă, dacă am înțeles corect din raport, a fost trecută în capitalul propriu al Moldovagaz. Deși, dacă este investiție a statului Rep. Moldova, trebuia trecută ca datorie către APP, adică către statul Republica Moldova”, spune Radu Marian.

De asemenea, hotărârea prevede aplicarea unor acțiuni de reducere în continuare a pierderilor gazelor în rețeaua de distribuție a gazelor naturale. Ministerul Energiei va demara, în comun cu Agenția Proprietății Publice, procedura de înregistrare ca proprietate de stat a rețelelor de gaze fără proprietar.

 „Avem acțiuni recomandate și pentru Ministerul Finanțelor, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și ANRE. Aici mă refer la scopul diminuării adaosurilor comerciale ale mărfurilor procurate prin intermediari, va analiza cadrul normativ aferent achizițiilor în sectorul energetic”

Totodată, va fi evaluată activitatea reprezentanților Guvernului în Consiliul de Observatori și în Consiliul de Administrație ale „Moldovagaz”.

 „Sunt mari întrebări și la aceste persoane. În mod normal, ele trebuie să ridice anumite întrebări și să investigheze anumite lucruri…”

Amintim că raportul Curții de Conturi, efectuat încă în toamna anului trecut, privind  activitatea „Moldovagaz” arată încălcări de o gravitate deosebită precum investiții neconforme și dubioase, pierderi în rețea care au dus și la majorarea tarifului pentru cetățeni, datorii invocate de „Gazprom” către malul drept neveridice, precum și diminuarea artificială a cotei parte a Guvernului în societatea pe acțiuni Moldovagaz.

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că majoritatea neconformităților înregistrate de auditori vizează perioada până a veni el  în funcție.

Astăzi, Moldovagaz a emis un comunicat de presă cu referire la raportul Curții de Conturi, precizând că documentul nu este unul obligatoriu, ci are caracter de recomandare. „Moldovagaz” va continua cooperarea cu autoritățile cu referire la Hotărârea Parlamentului și va oferi permanent toate informațiile necesare, se mai arată în comunicat.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău