Guvernul va plăti 70 de milioane de lei la CEDO din contul finanțării sistemului judecătoresc

  • 19 Februarie 2020 15:35
Guvernul va plăti 70 de milioane de lei la CEDO din contul finanțării sistemului judecătoresc

După ce Republica Moldova a fost obligată de CEDO să achite 1,5 milioane de euro în cazul „Gemenii”, premierul Ion Chicu a anunțat că această sumă va fi compensată din bugetul alocat sistemului judecătoresc.

Guvernul va propune, până pe 15 martie, un mecanism prin care judecătorii din cauza cărora Republica Moldova pierde cazuri la CEDO ar putea răspunde penal pentru prejudicierea bugetului de stat.

Ion Chicu i-a solicitat Agenției Naționale de Integritate să-i verifice pe toți judecătorii care au luat decizii contrar legii.

În 2005, judecătorii Vera Macinscaia, Tamara Chișca-Doneva, Ala Cobâneanu, Tatiana Vieru, Sveatoslav Moldovan au revizuit o încheiere finală a Curții Supreme de Justiție privind un litigiu între proprietarii centrului comercial „Gemenii”.

Săptămâna aceasta, CEDO a obligat Guvernul să plătească, până la 18 mai 2020, 1,5 milioane de euro în calitate de venit ratat. De asemenea, Guvernul trebuie să restituie clădirea și terenul luat de la reclamanți. Imobilele trebuie să fie libere de orice grevări. În caz contrar, Guvernul va trebui să plătească încă 2,1 milioane de euro cu titlu de cost al imobilelor.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău