Guvernul va aproba majorarea pensiei săptămâna aceasta. „Persoanele cu stagiu complet de muncă vor avea o pensie de cel puțin 2.000 de lei”

  • 06 Septembrie 2021 15:09
Guvernul va aproba majorarea pensiei săptămâna aceasta. „Persoanele cu stagiu complet de muncă vor avea o pensie de cel puțin 2.000 de lei”

Guvernul a definitivat proiectul de creștere a pensiei minime și îl va aproba săptămâna aceasta. Persoanele cu stagiu complet de muncă, începând cu 1 octombrie, vor avea o pensie de cel puțin două mii de lei. Este vorba despre 183 de mii de pensionari. Pensiile cresc în medie cu 360 de lei. Anunțul a fost făcut de către prim-ministrul Natalia Gavrilița într-un briefing de presă, transmite IPN.

Șefa executivului a declarat că este vorba despre cea mai mare creștere din istoria țării. Pensionarii care nu au stagiu complet de cotizare vor beneficia de o majorare medie de circa patru sute de lei. „Aceste creșteri de pensii vin în același timp cu indexarea pensiei. La 1 octombrie, toate pensiile urmează a fi indexate cu 3,86%. În afara de aceasta, vor crește și plățile sociale pentru cei care primesc alocații sociale corelate cu pensia minimă. Astfel, 84 de mii de beneficiari de alocații sociale vor beneficia de o creștere a alocației în medie cu 450 de lei”, a precizat Natalia Gavrilița.

Ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spatari, a declarat că pentru 240 de mii de beneficiari pensia va crește cu cel puțin 200 de lei, iar pentru 198 de mii – cu cel puțin 300 de lei.

Pentru persoanele cu stagiu de cotizare incomplet, pensia minimă va fi proporțională cu stagiul de cotizare realizat. „De exemplu, dacă o persoană a realizat 80% din stagiul de cotizare complet, această persoană se va califica pentru o pensie minimă de 1600 de lei. Dacă pensia calculată este sub 1600 de lei, diferența dintre pensia calculată și 1600 de lei va fi acoperită prin suplimentul de solidaritate din bugetul de stat”, a explicat ministrul.

Potrivit lui Marcel Spatari, de asemenea, vor crește și pensiile minime de dizabilitate, care sunt calculate azi în baza pensiei minime. Pensia minimă pentru dizabilitate medie va fi de o mie de lei, persoanele cu dizabilitate accentuată vor ridica cel puțin 1 400 de lei, iar cele cu dizabilitate severă vor ridica cel puțin 1 500 de lei. „Costul acestei măsuri, pentru anul 2021, este estimat la 512 milioane de lei, iar pentru anul viitor – 2,1 miliarde de lei. Finanțarea, așa cum am explicat, va fi din bugetul de stat”, a notat ministrul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău