Guvernul ungar recunoaște că a cumpărat programul spion Pegasus

  • 04 Noiembrie 2021 19:31
Guvernul ungar recunoaște că a cumpărat programul spion Pegasus

Guvernul ungar a recunoscut joi pentru prima dată că a cumpărat programul spion Pegasus, care conform mass-media internaționale a fost folosit de mai multe țări pentru a spiona politicieni din opoziție, activiști sau jurnaliști, relatează agenția EFE, potrivit Agerpres.

''Ministerul de Interne a cumpărat soft-ul'', a declarat în fața presei Lajos Kósa, președintele Comisiei de Apărare și Securitate din parlamentul ungar și membru al Fidesz, partidul de guvernământ al premierului Viktor Orban.

Politicianul ungar a mai susținut că operațiunea a fost una legitimă, dar a refuzat să ofere informații despre modul în care a fost folosit programul spion sau despre persoanele vizate de operațiunile de supraveghere cu acest software.

Potrivit portalului ungar de investigații Direkt36, programul Pegasus a fost folosit în Ungaria pentru spionarea mai multor jurnaliști, proprietari ai unor mass-media, avocați și fotografi, fiind găsite amprente ale programului în telefoanele mobile ale acestora.

''Am descoperit în timpul investigațiilor probe indirecte care arată că în spatele operațiunilor secrete există entități statele ungare'', afirma în luna iulie acest portal, care estimează la aproximativ 300 numărul persoanelor spionate în Ungaria cu ajutorul acestui software comercializat de compania israeliană NSO Group.

Programul Pegasus este introdus de la distanță în smartphone-uri și accesează datele acestuia și convorbirile purtate. Conform unei investigații publicate de 17 mass-media internaționale, printre care Washington Post, Wall Street Journal, CNN, Le Monde, France 24, AFP, The Guardian, Die Zeit sau El Pais, numeroase guverne au folosit acest program în acțiuni de spionaj, inclusiv împotriva unor politicieni, jurnaliști sau activiști.

Departamentul american al Comerțului a anunțat miercuri că a introdus NSO Group pe lista sa de companii interzise pentru că reprezintă o amenințare pentru securitatea națională a SUA. Pe aceeași listă au mai fost adăugate prin această decizie o altă firmă israeliană (Candiru), o societate rusească (Positive Technologies) și una din Singapore (Computer Security Initiative Consultancy PTE).

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău