Guvernul ungar este deschis discuțiilor pe tema universităților străine

  • 18 Aprilie 2017 15:40
Guvernul ungar este deschis discuțiilor pe tema universităților străine
EurActiv

Guvernul ungar este mai deschis ca oricând negocierilor cu guvernul Statelor Unite și consultărilor de orice fel cu Universitatea Central-Europeană (CEU), a declarat marți ministrul de externe ungar Peter Szijjarto agenției MTI.

Un adjunct al asistentului secretarului de stat american a vizitat Ungaria săptămâna trecută, transmițând punctul de vedere că Statele Unite nu doresc să intervină în discuțiile despre viitorul CEU, scrie Agerpres. Cu toate acestea, până în prezent, această poziție nu a fost confirmată la niveluri înalte ale administrației SUA, a spus Szijjarto.
 
Potrivit lui Szijjarto, un subsecretar de stat ungar, Kristof Altusz, a fost numit să poarte discuții pentru a se asigura că toate instituțiile de învățământ superior au același statut legal și poziție concurențială în Ungaria. Guvernul speră că celelalte părți sunt dispuse să accepte discuțiile, a spus el.
 
CEU nu este punctul central al problemei, a notat Szijjarto, adăugând că există peste 20 de universități străine în Ungaria.

Pe de altă parte, într-o referire la situația din Turcia, Szijjarto a considerat că o confruntare cu această țară nu este în interesul UE. Uniunea Europeană trebuie să evite orice conflict ce amenință acordul cu Turcia privind migrația, a declarat el.
 
Referindu-se la referendumul constituțional de duminică din Turcia care îi permite actualului președinte Recep Tayyip Erdogan să-și sporească prerogativele, Szijjarto a spus că "tot ce trebuie să facă Ungaria este să respecte rezultatul votului public".

Răspunzând la o întrebare în legătură cu informații provenite din Turcia despre o posibilă reinstituire a pedepsei cu moartea, el a spus că toate țările care aspiră la integrarea europeană ar trebui să știe că pedeapsa capitală nu este acceptată în UE.
 
Acordul UE cu Turcia, în cadrul căruia Uniunea trebuie să plătească Turciei 3 miliarde de euro în schimbul opririi fluxului de migranți și refugiați către Europa, a plasat siguranța UE în mâinile lui Erdogan și ale poporului turc, a declarat Szijjarto. Stabilitatea și pacea în Turcia sunt cea mai importantă prioritate pentru UE, a adăugat el.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău