Guvernul spaniol îi va grația pe separatiștii catalani încarcerați, anunță premierul Sanchez

  • 21 Iunie 2021 14:49
Guvernul spaniol îi va grația pe separatiștii catalani încarcerați, anunță premierul Sanchez

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat luni, la Barcelona, că guvernul său va da marți undă verde controversatei grațieri a celor nouă activiști catalani pro-independență condamnați la închisoare pentru tentativa de secesiune din 2017, informează France Presse, citat de AGERPRES.

''Mâine (...) voi propune Consiliului de Miniștri grațierea a nouă condamnați'' pentru rolul lor în tentativa de secesiune, a declarat liderul socialist în prestigiosul Gran Teatre del Liceu din Barcelona.

Într-o punere în scenă atent orchestrată, Sanchez a declarat că ''guvernul spaniol a optat pentru reconciliere'' și ''a crezut că această măsură de grațiere va deschide această cale'', în timp publicul cerea o ''amnistie'' completă.

În timp ce grațierea îi va scuti pe condamnați de restul pedepsei și le va permite să iasă din închisoare, amnistia, de care guvernul nu vrea să audă, ar însemna ștergerea completă a infracțiunii, explică AFP.

Tentativa de secesiune a bogatei regiuni din nord-estul Spaniei a fost una dintre cele mai grave crize politice prin care a trecut Spania de la sfârșitul dictaturii lui Franco, în 1975.

În pofida interdicției justiției, guvernul regional al liderului pro-independență Carles Puigdemont a organizat un referendum de autodeterminare, care a fost marcat de violențe polițienești care au făcut înconjurul lumii.

Câteva săptămâni mai târziu, parlamentul catalan a declarat unilateral independența regiunii, provocând reacția imediată a guvernului spaniol, aflat atunci sub conducerea conservatorilor, care a demis guvernul regional și a pus regiunea autonomă sub tutelă.

Urmăriți penal, liderii pro-independență, precum Carles Puigdemont, au părăsit Spania sau au ajuns în spatele gratiilor.

Condamnarea a nouă dintre ei, în octombrie 2019, la pedepse cuprinse între 9 și 13 ani de închisoare, pentru răzvrătire, a dus la demonstrații masive în Catalonia, dintre care unele au degenerat în gherilă urbană, în special în Barcelona.

Respinsă de Curtea Supremă care îi condamnase, grațierea lor nu este pe placul majorității spaniolilor. Potrivit unui sondaj recent realizat de institutul Ipsos, 53% dintre ei se opun, în timp ce în Catalonia o mare majoritate (68%) este în favoarea acesteia.

Dreapta a mobilizat câteva zeci de mii de persoane în centrul Madridului, la 13 iunie, împotriva acestei grațieri, despre care spune că este motivată doar de dorința lui Pedro Sanchez, al cărui guvern minoritar este susținut de o parte a mișcării pro-independență, de a rămâne la putere.

Sanchez, care intenționează să se adreseze Camerei Deputaților pe 30 iunie pentru a explica controversata măsură, a primit săptămâna trecută sprijinul patronatelor spaniole, care se opun totuși separatismului, și al bisericii catalane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
28,85
Cer senin
Umiditate:22 %
Vint:3,6 m/s
Sun
19
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău