Guvernul rus recunoaște: Industria de apărare va suferi puternic în urma noilor sancțiuni SUA

  • 17 Ianuarie 2018 18:09
Guvernul rus recunoaște: Industria de apărare va suferi puternic în urma noilor sancțiuni SUA

Industria rusă de război se va confrunta cu dificultăți majore ca urmare a introducerii noilor sancțiuni SUA, a recunoscut ministrul rus al Industriei și Comerțului, Denis Manturov, prezent la Gaidar Forum de la Moscova.

„Da, vor fi complicații, dar trebuie să găsim o soluție de compromis, care va asigura livrarea produselor noastre“, – a spus el, răspunzând unei întrebări cu privire la impactul noilor sancțiuni americane asupra complexului militar-industrial rusesc. Cu toate acestea, în opinia sa, „în general, perspectivele sunt optimiste”, transmite Interfax, citat de Pagina de Rusia.

De altfel, majoritatea participanților la forum au exprimat opinia că, în viitor, inasprirea sancțiunilor va avea un caracter punctual (63,07%), în timp ce 27,39% dintre participanții la forum se așteaptă la restricții și mai dure.

Alexei Arbatov, șeful Centrului pentru Securitate Internațională al Institutului de Economie Mondială și Relații Internaționale al Academiei Ruse de Științe, a declarat că noile sancțiuni SUA „vor fi dureroase“.

„Aceste sancțiuni nu vor fi sufocante, dar vor fi dureroase”, a declarat el citat de  Interfax. „Companiile de apărare rusesti vor continua să se dezvolte și să existe, dar, desigur, le va fi mai greu… Cele mai multe dintre sancțiuni pot lovi sistemul bancar, care este legat de industria de apărare. Prin instituțiile financiare ar putea afecta în mod indirect industria de apărare. Prin mecanismele financiare acest lucru va afecta producția, prețurile”, a spus el.

Anterior, o perspectiva pesimistă privind efectul sancțiunilor anti-ruse a fost exprimată și de către Serghei Cemezov, șeful corporatiei ruse de stat Rosteh.

Potrivit lui Cemezov, noile sancțiuni, pe care Statele Unite intenționează să le impuna după 29 ianuarie, vor fi dureroase pentru industria de apărare.

„Lovitura va fi aplicată nu doar logisticii livrarilor noastre, dar, de asemenea, va afecta și pe partenerii noștri … Vom cauta solutii de ieșire din situație“, – a spus Cemezov, adăugând că el crede că sancțiunile nu vor fi anulate în aceasta viață: „în a mea – cu siguranță nu”.

El a recunoscut că această situație afectează negativ compania de stat Rosteh: „Dacă vorbim despre produsele Kalașnikov, am pierdut o serie de piețe, inclusiv cea americană”.

Până la sfârșitul lunii ianuarie 2018, administrația americană va putea aplica sancțiuni extrateritoriale persoanelor juridice și persoanelor fizice care cooperează cu întreprinderile ruse din sectorul apararii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău