Guvernul României va continua să sprijine Mitropolia Basarabiei

  • 05 Februarie 2018 08:36
Guvernul României va continua să sprijine Mitropolia Basarabiei

Mitropolia Basarabiei a beneficiat și va beneficia în continuare de sprijinul statului român în ceea ce privește "consolidarea sa instituțională, precum și recuperarea patrimoniului confiscat abuziv de autoritățile sovietice de ocupație". Acesta este răspunsul Guvernului României la demersul deputatului Parlamentului României din Partidul "Mișcarea Populară", Constantin Codreanu, originar din Republica Moldova.

Într-un comunicat de presă, Constantin Codreanu menționa că "România încurajează autoritățile de la Chișinău să depună eforturi mai consistente pentru aplicarea măsurilor deja asumate prin angajamentele internaționale sau cuprinse în legislația internă, pentru asigurarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului", transmite INFOTAG.

"În 2017, Secretariatul de Stat pentru Culte a acordat sprijin financiar unui număr de 10 unități de cult din cadrul Mitropoliei Basarabiei, în cuantum total de 1,44 de mil. de lei, în condițiile în care bugetul total al instituției a fost de 64 de mil. de lei pentru aproximativ 1,4 de mii de solicitări de sprijin financiar pentru unitățile de cult din țară și din afara granițelor țării", a menționat Codreanu.

Potrivit deputatului român, prin sprijinul acordat de către Secretariatul de Stat pentru Culte, în 2017 Mitropolia Basarabiei a reușit achiziționarea unor imobile necesare funcționării centrului eparhial de la Bălți.

"Secretariatul de Stat pentru Culte acordă un sprijin la salarizare pentru 116 de persoane încadrate pe posturi clericale în cadrul Mitropoliei Basarabiei, iar cei doi ierarhi ai Mitropoliei Basarabiei primesc indemnizație de la bugetul statului român la nivelul ierarhilor din țară", se menționează în răspunsul trimis deputatului Constantin Codreanu.

Mitropolia Basarabiei a fost înființată în 1918 după unirea regiunii cu România. Totuși, odată cu revenirea în URSS în 1944, Mitropolia a fost desființată de autoritățile sovietice. Odată cu obținerea independenței Republicii Moldova în 1991, a fost înființată Mitropolia Moldovei, care a luat sub conducere toate parohiile pe teritoriul republicii. Iar în 1992, a fost reactivată și Mitropolia Basarabiei. Cu toate acestea, autoritățile moldovene au refuzat să o recunoască și au înregistrat-o abia în 2002, ca urmare a deciziei Curții Europene a Drepturilor Omului, precizează INFOTAG.

Constantin Codreanu a fost ales în Parlamentul României în anul 2016, pe lista Partidului "Mișcarea Populară". Anterior, el a fost unul dintre liderii platformei unioniste din Moldova, "Acțiunea 2012", iar mai târziu a devenit președinte al Blocului Unității Naționale, care întrunește circa 30 de organizații unioniste ce pledează pentru Unirea României cu Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău