Guvernul României va acorda granturi pentru proiecte comune moldo-române pentru cercetare și inovare

  • 11 Aprilie 2023 11:44
Guvernul României va acorda granturi pentru proiecte comune moldo-române pentru cercetare și inovare

Cercetătorii din Republica Moldova vor putea realiza proiecte comune cu colegii lor de peste Prut și vor beneficia de granturi pentru inovare și cercetare din partea Guvernului român. Pentru acest tip de susținere vor fi eligibile propunerile de proiecte în domeniul Științelor exacte și ingineriei; Științelor sociale și umaniste; Științelor vieții. Propunerile de finanțare vor putea fi înaintate începând cu finele lunii aprilie, iar proiectele vor fi implementate până în luna octombrie 2023. Prevederea se conține în Planul Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare (pentru anii 2022-2027) al României, anunță MEC.

Condițiile de accesare a finanțării au fost anunțate în cadrul conferinței diasporei academice și științifice românești „Smart diaspora: diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat. Diaspora și prietenii ei - 2023”, organizată în Timișoara, în perioada 10-13 aprilie, curent.

Prezent la eveniment, Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, a menționat: „Accesul la infrastructura de cercetare din România și granturile comune sunt un sprijin enorm care adaugă valoare la ceea ce facem noi pentru a-i susține și motiva  pe tineri să vină înspre știință și oferă oportunități pentru oamenii de știință din Republica Moldova să se implice în proiecte internaționale în domenii cheie”.

În acest context, ministrul a mai spus că Ministerul Educației și Cercetării a consolidat centrele de cercetare, aducându-le mai aproape de studenți, concentrând resursa în universități, susținând financiar universitățile în demersul lor de modernizare. Totodată, este în proces de modificare Codul Științei și Inovării, astfel ca documentul să corespundă standardelor europene, sunt în proces de perfecționare mecanismele de finanțare.

„În curând vom aproba un ambițios plan național de cercetare și inovare. Obiectivul acestor schimbări este să fim tot mai prezenți în circuitul mondial al științei, cercetării și inovării”, a mai spus ministrul.

Următoarele două zile ale conferinței de la Timișoara vor fi dedicate sesiunilor paralele (workshop-uri exploratorii), pe domenii  de competență, în zone comune de interes.  Workshop-urile exploratorii abordează subiecte de importanță majoră printre care: știința la frontiera cunoașterii; frontieră tehnologică și inovare; provocarea digitalului; sustenabilitate, securitate și reziliență pentru cetățeni și comunități; antreprenoriat (social, tehnologic, cultural); știința cu toți și pentru toți în societate și pentru societate; sectorul neguvernamental - provocări de cercetare. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău