Guvernul României acuză Austria că încalcă legislația UE după ajustarea alocațiilor pentru copiii nerezidenți

  • 06 Ianuarie 2019 08:32
Guvernul României acuză Austria că încalcă legislația UE după ajustarea alocațiilor pentru copiii nerezidenți

Ministerul român de Externe consideră că legea privind ajutarea nivelului alocațiilor pentru copiii nerezidenți ai muncitorilor din Austria, intrată în vigoare la începutul anului, este o decizie care contravine legislației UE și creează o situație discriminatorie.

„Ministerul Afacerilor Externe și Guvernul României au luat notă cu îngrijorare de intrarea în vigoare, în Austria, la 1 ianuarie 2019, a legislației privind ajustarea nivelului alocațiilor pentru copiii nerezidenți ai lucrătorilor din acest stat membru în funcție de costul mediu al vieții din țara de rezidență a copilului. Trebuie precizat că domeniul de aplicare al noii legi îl reprezintă alocațiile și deducerile fiscale pentru copiii nerezidenți ai persoanelor care lucrează în Austria, măsura neafectând copiii care locuiesc în acest stat. Considerăm că o astfel de decizie contravine principiilor care se află la baza proiectului european și legislației Uniunii, prin crearea unei situații de discriminare în ceea ce privește cetățenii altor state membre, inclusiv români, care plătesc contribuții în Austria”, arată Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Reprezentanții MAE mai spun că românii care lucrează în Austria plătesc aceleași taxe ca cetățenii acestui stat și prin urmare ar trebui să beneficieze de tratament egal cu privire la drepturi.

În acest sens, Ministerul de Externe de la București amintește de Tratatul prvind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) și de jurisprudența Curții de Justiție a UE care a spus mereu că tratamentul egal al cetățelor europeni interzice măsurile discriminatorii.

De asemenea, MAE subliniază că țara noastră a fost primul stat membru UE care a atras atenția asupra măsurilor legislative austrice. Nu în ultimul rând, MAE precizează că autoritățile române vor face demersuri la Comisia Europeană pentru a evidenția caracterul inechitabil, care încalcă valorile UE, al legii nou intrată în vigoare în Austria.

Parlamentul austriac a adoptat legea privind indexarea alocațiilor pentru copiii din străinătate ai cetățenilor UE care lucrează în Austria. Astfel, pentru cele mai multe state, inclusiv România, această înseamnă o reducere a sumelor plătite, prin ajustarea la nivelul de trai din țările comunitare unde trăiesc acești copii. Măsura a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019.

Conform datelor prezentate anul acesta de autoritățile austriece, România se află pe locul 4 în clasamentul transferurilor și al economiilor înregistrate prin indexare, după Ungaria, Slovacia și Polonia. În anul 2016, de exemplu, guvernul austriac a înregistrat 14.213 copii care primesc beneficii sociale austriece (alocație sau deducere fiscală) și trăiesc în România.

După decizia prin indexarea cu un coeficient de 0,484, aceste beneficii vor fi practic înjumătățite în cazul României. Coeficientul reprezintă diferența dintre nivelul prețurilor dintre cele două țări (calculată conform unui indicator la nivel european).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
10,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău