Guvernul R. Moldova a aprobat inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului cu Guvernul de la București, privind asistența financiară de 100 de milioane de euro
-
26 Ianuarie 2022 15:21
Guvernul Republicii Moldova a aprobat astăzi inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului cu Guvernul de la București, privind asistența financiară de 100 de milioane de euro acordată de România. Documentul ce prevede acordarea ajutorului nerambursabil urmează să fie semnat peste două săptămâni la ședința comună a celor două Guverne, transmite Radio Chișinău.
Acordul dintre Guvernele de la Chișinău și București prevede oferirea unui ajutor financiar nerambursabil din partea României pentru Republica Moldova în valoare de 100 de milioane de euro.
Banii sunt oferiți pentru o perioadă de șapte ani și în baza acestui acord, România va continua să ofere suport în implementarea agendei de dezvoltare social-economică a Republicii Moldova.
Potrivit proiectului de Acord, banii oferiți de România vor fi folosiți pentru sectorul energetic, infrastructura de transport și protecția mediului. De asemenea, acești bani vor oferi suport financiar pentru întreprinderile mici și mijlocii, independența mass-media, precum și reforma administrației publice. În acord se vor regăsi și investiții pentru domeniile de sănătate, cultură și educație.
Prin acest suport financiar nerambursabil, România vrea să intensifice relațiile dintre Chișinău și București, dar și să promoveze procesul de reforme în spirit european în Republica Moldova.
La rândul lor, autoritățile de la Chișinău trebuie să întreprindă toate măsurile necesare pentru a implementa pe deplin obligațiile asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, cu accent deosebit pe continuarea reformelor necesare în conformitate cu standardele blocului comunitar.
Acordul interguvernamental pentru asistență tehnică și financiară nerambursabilă, în valoare de 100 milioane de euro va fi semnat la ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova, care va avea loc pe 11 februarie la Chișinău.
Acest nou acord va îndeplini funcțiile Acordului semnat în aprilie 2010, care a ieșit din vigoare anul trecut. Autoritățile de la București au solicitat atunci ca acordul să fie prelungit, însă acest lucru nu a fost posibil cauza răspunsului târziu oferit de către Chișinău.
Din banii oferiți prin acordul precedent au fost reparate peste 1000 de grădinițe în Republica Moldova, au fost renovate clădiri istorice și culturale și s-a contribuit esențial la dezvoltarea gazoductului Iași-Chișinău, proiect strategic de interconectare energetică între cele două state.