Guvernul propune ca autorizațiile pentru export să fie stocate la Serviciul Vamal

  • 19 Noiembrie 2019 18:52
Guvernul propune ca autorizațiile pentru export să fie stocate la Serviciul Vamal

Șeful cabinetului de miniștri, Ion Chicu, declară că situația cu privire la ramura transportului este gravă, iar ca urmare este blocat exportul de produse agroalimentare, și nu doar. Potrivit premierului, pe lângă faptul că lipsesc autorizațiile de transport, problema se complică întrucât persistă elementul de corupție la distribuirea acestora. În acest sens, Guvernul propune ca aceste autorizații să fie stocate la Serviciul Vamal și să fie eliberate la ieșirea camionului din țară, transmite IPN.

Premierul a declarat, după ședința Guvernului, că Federația Rusă a transmis un număr de autorizații, poate insuficient, dar destul de mare. ANTA, instituția responsabilă din Republica Moldova, le-a repartizat în așa mod încât unele companii nu reușesc să le folosească, iar la altele nu au ajuns. „Aceasta este una dintre pretențiile Federației Ruse – că v-am dat suficiente, dar nu toate au fost utilizate”, a menționat Ion Chicu.

Potrivit premierului, propunerea este ca aceste autorizații să fie stocate la Serviciul Vamal și, „atunci când autocamionul vine încărcat să părăsească teritoriul Republicii Moldova, cu tot setul de acte, să-i fie înmânată autorizația”. Ion Chicu a menționat că acest subiect urmează să fie discutat în cadrul vizitei sale la Moscova, care începe miercuri, 20 noiembrie.

Cu premierul rus și cu ministrul de ramură, va fi discutată posibilitatea de a oferi până la sfârșit de an un număr de autorizații suficient pentru a debloca situația, a mai spus premierul. De asemenea, se va discuta și despre extinderea listei de produse acceptate pentru import de către Federația Rusă.

La Moscova premierul urmează să discute și subiectul livrării gazelor cu președintele Consiliului de administrare al „Gazprom”, Alexei Miller.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8
Cer acoperit de nori
Umiditate:61 %
Vint:0,5 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
23

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău