Guvernul pregătește marea reorganizare a MoldovaGaz (Revista presei)

  • 22 Februarie 2017 09:28
Guvernul pregătește marea reorganizare a MoldovaGaz (Revista presei)

Revista presei din 22 februarie 2017

Guvernul pregătește marea reorganizare a MoldovaGaz, titrează portalul economic Mold-street. În 2017-2018 ar putea să nu mai rămână nici urmă din actualul Moldovagaz, iar în loc urmează să apară companii profilate pe transport, distribuție și stocarea de gaze, scrie Mold-street. Întreprinderea mixtă moldo-rusă Moldovagaz (50% - Gazprom, 35,33% - Guvernul Moldovei, 13,44% - administrația de la Tiraspol, restul de 1,23% - micii acționari) ar urma să fie restructurată în conformitate cu prevederile celui de-al Treilea Pachet Energetic al UE și a legii cu privire la gazele naturale. Nu va fi o simplă reorganizare, ci o restructurare în întregime a pachetului de companii care fac parte din grupul Moldovagaz, promite vicepremierul, ministru al Economiei, Octavian Calmîc. Mold-street amintește că în prezent, însă, tot parcursul metanului, de la sonda din Siberia și până la aragazul sau soba unui consumator din Moldova, este asigurat și controlat de Gazprom, direct sau prin intermediul Moldovagaz.

Republica Moldova este, vrând-nevrând, inclusă în malaxorul politicilor rusești în regiune, constată Evenimentul Zilei, atenționând că vârful de lance al intereselor rusești în R. Moldova îl reprezintă, paradoxal, președintele și partidul său pe care încă îl conduce de facto… Rusia își va îndeplini agenda și în Republica Moldova și va sparge bariera politică nu numai prin butonarea conflictelor înghețate, ci și prin inerția și buimăceala guvernanților de la Chișinău care și-au făcut calcule greșite atunci când l-au ajutat de facto pe Dodon să le fie oponent politic și să-i strângă ușor de grumaz în fiecare zi. Dacă guvernarea nu se va trezi la timp, implementarea reformelor din 2017 și 2018 ar putea să ajungă doar în „raiul bunelor intenții”, scrie Evenimentul Zilei.

Portalul Moldnova reține că „necunoașterea limbii române este un impediment pentru tinerii minorităților etnice din Republica Moldova – aceștia se simt ofensați de moldoveni și se confruntă cu dificultăți la angajare. Tinerii din grupurile minoritare, mai ales vorbitorii nativi de găgăuză, bulgară, ucraineană și romi, studiază limba română ca o limbă străină în școlile din localitățile de unde provin. Elevii originari din Găgăuzia studiază în limba rusă, iar limba maternă găgăuză sau bulgară se învață în primul rând în familie”, amintește publicația.

Într-o serie de subiecte despre minoritățile etnice din Basarabia, publicate în Timpul, istoricul Octavian Țâcu, care se referă la ucrainenii care locuiesc pe teritoriul R. Moldova, se întreabă: „ce putem face să apropiem ucrainenii în efortul nostru de europenizare? În primul rând, scrie autorul, să le spunem că există și o altă istorie a relațiilor româno-ucrainene, să le aducem aminte de momentele comune de colaborare (de la Petru Movilă și Vasile Lupu la relațiile de colaborare dintre mișcările de rezistență ucrainene, românești și basarabene de după al doilea război mondial, adăugând aici sprijinul statului român în adăpostirea a mii de ucraineni în timpul războiului civil din Rusia și salvarea a mii de ucraineni peste Nistru în timpul Holodomorului). Iar în al doilea rând să încercăm pe acest fundal de ruptură dintre Ucraina și Rusia, determinat de invadarea și dezintegrarea statului vecin, să convingem ucrainenii din R. Moldova, că viitorul nostru este unul european și nu euro-asiatic, pentru că acest lucru ne va aduce pe toți împreună într-un spațiu de securitate și bunăstare comun”, scrie Octavian Țâcu în Timpul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău