Guvernul nu susține restituirea banilor încasați sub formă de amenzi pe timp de pandemie

  • 10 Iunie 18:36
Guvernul nu susține restituirea banilor încasați sub formă de amenzi pe timp de pandemie

Guvernul a dat aviz negativ proiectului de lege privind declararea amnistiei la aplicarea sancțiunilor contravenționale în baza art. 761 alin. (1) din Codul Contravențional al Republicii Moldova pentru perioada stării de urgență. Proiectul a fost propus cu titlu de inițiativă legislativă de către un grup de deputați, transmite IPN.

Autorii  inițiativei legislative susțin că prevederile Codului Contravențional au fost aplicate „selectiv, deliberat și neuniform” de către autorități, fiind încălcat principiul egalității în fața legii. Autorii au invocat lipsa unor măsuri eficiente antiepidemice care ar fi trebuit să fie aplicate la timp de către autorități, supravegherea insuficientă de către stat a sănătății publice. În aceste circumstanțe, s-a propus restituirea din bugetul de stat a sumei de 36 de milioane lei, bani care au fost încasați sub formă de amenzi de la persoanele fizice și juridice pentru nerespectarea în perioada pandemiei a măsurilor antiepidemice instituite de către autorități.


 Potrivit ministrului justiției, Fadei Nagacevschi, „este extrem de periculos să ieși, în plină pandemie, cu un asemenea proiect, care promovează nesupunerea față de măsurile luate de stat pentru a stopa extinderea infecției”. „Este  o dovadă de iresponsabilitate și e regretabil că se înaintează asemenea inițiative  în această dificilă perioadă”, a adăugat ministrul.

Fadei Nagacevschi a specificat că, și sub aspectul tehnicii legislative,  proiectul nu întrunește toate rigorile: nu e însoțit de o notă analitică în care să fie specificat cum ar putea să aibă loc restituirea din buget a celor 36 de milioane de lei.

O parte din suma respectivă a fost  utilizată pentru remunerarea personalului medical care s-a aflat în prima linie de luptă împotriva virusului, ajutând pacienții cu riscul propriei sănătăți și chiar vieți, a mai spus oficialul.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:3,6 m/s
Sat
17
Sun
15
Mon
15
Tue
16
Wed
14

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău