Guvernul Italiei adoptă un nou pachet de stimulare a economiei, de 32 miliarde de euro

  • 21 Martie 2021 14:28
Guvernul Italiei adoptă un nou pachet de stimulare a economiei, de 32 miliarde de euro

Premierul Italiei, Mario Draghi, a anunțat că noul pachet de 32 miliarde de euro, pentru sprijinirea afacerilor afectate de pandemia de coronavirus (COVID-19), va fi urmat de alte măsuri de stimulare a economiei, transmit Bloomberg și Reuters.

"Acesta este doar primul pas. Este un răspuns parțial, dar este nivelul maxim pe care îl putem realiza în acest cadru", a declarat oficialul italian.

Din pachetul de stimulare, 11 miliarde de euro vor fi rapid injectați în economie în aprilie, iar 2,8 miliarde de euro vor merge serviciul național de sănătate, în special pentru accelerarea campaniei de vaccinare. De asemenea, se va înființa un fond pentru finanțarea producției de vaccinuri în Italia.

Banii vor ajuta la extinderea schemelor de șomaj temporar, la acordarea de împrumuturi afacerilor afectate de pandemie și la finanțarea sistemului italian de sănătate.

Analiștii se așteaptă ca Executivul de la Roma să majoreze în continuare sprijinul pentru economie, pentru a compensa efectele restricțiilor.

Italia, a treia economie a Zonei Euro, s-a contractat cu aproape 9% în 2020, deficitul bugetar a urcat la 9,5% din PIB, iar datoria publică a ajuns la 155,6% din PIB, la finalul anului trecut.

Pentru acest an, estimările oficiale indică un avans de 6% al economiei italiene, dar Draghi a avertizat că prognoza va fi înrăutățită semnificativ luna viitoare, când autoritățile de la Roma vor publica noile estimări economice.

Incluzând cele mai recente măsuri, Italia a aprobat de la începutul pandemiei cheltuieli suplimentare de aproape 200 miliarde de euro.

Cheltuielile suplimentare au fost folosite pentru a susține serviciul național de sănătate, aflat sub presiune în timpul pandemiei de coronavirus și pentru scheme de protejare a angajaților și a afacerilor, care au fost forțate să se închidă din cauza restricțiilor.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău