Guvernul italian elimină legea imigrației promovată de Matteo Salvini

  • 06 Octombrie 2020 12:34
Guvernul italian elimină legea imigrației promovată de Matteo Salvini

Consiliul de Miniștri al Italiei a aprobat luni seara un decret de lege care înlocuiește severa lege a imigrației și a securității promovată de fostul ministru de interne Matteo Salvini, liderul formațiunii de extremă-dreapta Liga, și elimină amenzile pentru organizațiile neguvernamentale care salvează migranți de pe mare, informează marți EFE, preluat de Agerpres.

"Decretele-propagandă ale lui Salvini nu mai există. Vrem o Italie mai umană și mai sigură. O Europă mai implicată'', a scris luni seara pe Twitter liderul Partidului Democrat (la guvernare), Nicola Zingaretti, care s-a luptat pentru eliminarea așa-numitei politici a "porturilor închise" promovată de Salvini.

Decretul de lege, care introduce "dispoziții urgente în materie de imigrație, protecție internațională și complementară și modifică articole (...) din Codul Penal", instituie totodată noi mecanisme de primire și integrare a imigranților.

Potrivit unui comunicat difuzat după reuniunea Consiliului de Miniștri, decretul exclude orice fel de sancțiuni la adresa ONG-urilor care salvează migranți din Marea Mediterană "în cazul în care a existat comunicare cu centrul de coordonare (...) și dacă se respectă indicațiile autorității competente pentru căutarea și salvarea (migranților) de pe mare".

În schimb, sunt prevăzute sancțiuni "în cazul în care există rațiuni de ordin public și de securitate sau de încălcare a normelor privind traficul ilicit de migranți pe cale maritimă". În astfel de situații se vor aplica "normele în vigoare în Codul Navigației, care prevăd o pedeapsă de până la doi ani de închisoare și o amendă cuprinsă între 10.000 și 50.000 de euro" și, prin urmare, "se elimină sancțiunile administrative anterioare".

Legea lui Salvini interzicea bărcilor care salvau migranți intrarea în apele teritoriale italiene și introducea amenzi cuprinse între 10.000 și 50.000 de euro celor care nu respectau această normă.

"Decretele de insecuritate ale lui Salvini dispar. PD revine la civism și la statul de drept. Dispare o rușine, se reorganizează primirile pentru a promova integrarea și a garanta primirea tuturor", a declarat vicesecretarul PD, Andrea Orlando.

Reformarea legii securității și a migrației era una dintre condițiile puse de PD pentru a forma guvernul cu Mișcarea 5 Stele, după plecarea Ligii, în urmă cu un an.

Când președintele Italiei, Sergio Mattarella, a promulgat legea polemică a lui Salvini, a făcut două amendamente într-o scrisoare trimisă președinților celor două camere ale Parlamentului, precum și premierului Giuseppe Conte, și a cerut o reformă.

Primul amendament impunea obligația de a salva persoanele de pe mare, iar cel de-al doilea se referea la amenda administrativă care putea ajunge până la un milion de euro pentru cei care salvau migranți, amendă ce a fost ulterior redusă la un maxim de 50.000 de euro.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău