Guvernul italian, criticat pentru că lucrează cu McKinsey la elaborarea planului național de redresare (Bloomberg)

  • 07 Martie 12:13
Guvernul italian, criticat pentru că lucrează cu McKinsey la elaborarea planului național de redresare (Bloomberg)

Guvernul italian condus de premierul Mario Draghi este criticat de parlamentari pentru că a angajat firma de consultanță McKinsey să îl ajute la elaborarea planului național de redresare și reziliență, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.

McKinsey va consilia Ministerul de Finanțe și va ajuta la accelerarea elaborării planului pe baza căruia Italia intenționează să cheltuie cele 209 miliarde de euro care îi revin din Planul UE, a informat Ministerul italian de Finanțe într-un comunicat publicat sâmbătă. Comunicatul nu oferă detalii cu privire la ce va face McKinsey, dar o sumă de 25.000 de euro este una foarte mică pentru standardele firmei de consultanță.

Mario Draghi, un tehnocrat fără afiliere politică, care anterior a fost președinte al Băncii Centrale Europene, a fost numit prim-ministru luna trecută, după colapsul precedentei coaliții guvernamentale. Prima sa prioritate este rescrierea planului național de redresare, care trebuie trimis Comisiei Europene până în luna aprilie.

Cu toate acestea, dezvăluirile privind implicarea McKinsey în elaborarea planului național de redresare al Italiei au declanșat critici pe Twitter din partea parlamentarilor care formează coaliția care îl sprijină pe Draghi.

"Trebuie să chemăm cei mai buni specialiști ai statului, poate tinerii, nu să delegăm această sarcină către firmele din sectorul privat", a spus parlamentarul Giuseppe Provenzano, membru al Partidul Democrat, una dintre formațiunile care formează coaliția guvernamentală, într-o postare pe Twitter. Colegul său Antonio Misiani a apreciat și el că "orice modificări aduse planului de redresare trebuie comunicate și explicate Parlamentului".

Stefano Fassina, deputat din partea Partidului Liberi și Egali (LEU), un alt partid din coaliția guvernamentală, a apreciat și el că decizia de a angaja firma de consultanță McKinsey este una "umilitoare" pentru funcționarii publici și, de asemenea, una care elimină responsabilitatea politică.

În replică, Ministerul Italian de Finanțe a precizat că responsabilitatea pentru fiecare decizie care are legătură cu planul național de redresare va rămâne în mâinile ministerelor și administrației publice.

Instrumentul de redresare NextGenerationEU al UE, în valoare de 750 de miliarde euro, include granturi și împrumuturi. Guvernele celor 27 de state membre UE au căzut de acord să se împrumute, să cheltuie și să ramburseze în comun 750 miliarde de euro pentru a ajuta economiile lor să își revină din recesiunea provocată de izolare și acum se concentrează asupra celor mai bune moduri pentru a cheltui acești bani.

Comisia Europeană va distribui acești bani în tranșe, în funcție de atingerea anumitor indicatori de către guvernele statelor membre.

România va avea la dispoziție 30,4 miliarde de euro prin Mecanismul de Redresare și Reziliență pentru implementarea planului național. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat săptămâna trecută că Planul Național de Redresare și Reziliență va fi reorganizat pe cei șase piloni prevăzuți de Parlamentul European și vor continua negocierile cu miniștrii, astfel încât în perioada următoare să fie gata forma refăcută.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:2,06 m/s
Sun
10
Mon
10
Tue
9
Wed
10
Thu
12

Curs oficial BNM 17 Aprilie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3806 -0.0000
USD 17.8731 -0.0000
RON 4.3416 -0.0000
UAH 0.6392 -0.0000
RUB 0.2325 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău