Guvernul își va angaja din nou răspunderea pentru pachetul anulat de CC. Inițiativele vor fi examinate în Parlament
-
16 Aprilie 2020 12:35
Pachetul de legi adoptat de Guvernul prin angajare de răspundere, care a fost anulat de Curtea Constituțională, precum și rectificări ale bugetului de stat vor fi examinate deja în Parlament. Totodată, guvernarea anunță că unele prevederi controversate ale actelor anulate vor suferi schimbări. Opoziția consideră că a obținut, astfel, o mică victorie, în timp ce experții sunt mai rezervați, așteptând să vadă conținutul viitoarelor legi.
După ce Curtea Constituțională a anulat legea pentru care Guvernul își angajase răspunderea invocând încălcări procedurale, reprezentanții Partidului Socialiștilor și ai Partidului Democrat au avut o ședință la care au decis să examineze proiectul respectiv, dar și o inițiativă de rectificare a bugetului de stat în Parlament. De asemenea, cele două formațiuni precizează în comunicate de presă similare că unele prevederi controversate ale legii asumate de guvern precum cele cu privire la industria tutunului și cea extractivă vor fi modificate.
Este de menționat însă că premierul Ion Chicu anunțase luni după decizia Curții că Guvernul își va angaja din nou răspunderea pe pachetul respectiv.
Vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii Platformei DA, Alexandru Slusari a comunicat pentru Radio Chișinău că deocamdată nu se cunoaște nimic despre ședința Legislativului, dar, cel mai probabil, va avea loc săptămâna viitoare. El consideră drept o victorie a opoziției faptul că guvernarea a cedat și a acceptat să examineze inițiativele respective în Parlament.
Guvernarea dă înapoi, pentru că a înțeles că nu este posibil să fci orice într-o țară parlamentară și să o conduci din președinție. Nu au încotro și merg pe procedura legislativă, lucru despre care am vorbit încă din prima zi, când au solicitat declarararea stării de urgență.
Pe de altă parte, analistul politic Veaceslav Berbeca susține că e prematur pentru a face concluzii în privința deciziilor coaliției de guvernare în condițiile în care nu se cunoaște cum anume vor fi modificate prevederile care au provocat dezbateri.
„Urmează să vedem care va fi rezultatul revizuirii unor prevederi din acest proeict. În cazul în care vor rămâne în formatul inițial, însemnă că există înțelegeri între ambele partide și vor să mențină acele prevederi contestate, asupra cărora persistă bănuiala că ar ascunde anumite interese de grup.”
Amintim că la 1 aprilie Guvernul și-a angajat răspunderea pe un pachet de legi ce prevedea mai multe măsuri anti-criză. Ședința Parlamentului la care urma să fie prezentat proiectul nu a avut loc din cauza absenței deputaților majorității parlamentare. Curtea Constituțională a constatat că a fost încălcată procedura. Proiectul conținea însă și un șir de prevederi criticate de opoziție și de experți, care consideră că nu aveau nicio legătură cu măsurile anticriză dar promovau interesele economice ale unor cercuri afiliate guvernării.