Guvernul interimar va avea competențe suplimentare. Acesta va putea încheia tratate internaționale cu caracter financiar

  • 23 Aprilie 2021 12:22
Guvernul interimar va avea competențe suplimentare. Acesta va putea încheia tratate internaționale cu caracter financiar

Guvernul al cărui mandat a încetat va avea atribuții suplimentare, conform unui proiect de lege aprobat de majoritatea parlamentară PSRM-Șor. Astfel, guvernul în demisie va putea încheia tratate internaționale cu caracter financiar.

Socialiștii, care au propus acest proiect de lege susțin că există mai multe acorduri internaționale de finanțare, însă acestea nu pot fi semnate pentru că Guvernul interimar nu poate să o facă, după cum a spus deputatul PSRM Petru Burduja.

Deputații democrați nu au votat proiectul respectiv. Ei se întreabă însă dacă acest proiect de lege nu va crea un precedent. Deputatul Dumitru Diacov spune că extensia împuternicirilor Guvernului interimar va pune reprezentanții legislativului într-o situație delicată în raport cu partenerii internaționali.

Care e diferența dintre un guvern plenipotențiar și unul cu toate atribuțiile, dacă noi oferim astfel de împuterniciri? Mă tem că această generozitate nu va fi înțeleasă de partenerii externi. Ei ar putea să nu se așeze la masa de negocieri cu un guvern. Asta o să fie pe veci, creăm un precedent pentru toate guvernele sau pe durata situației pandemice?”

Guvernul Chicu a demisionat la 23 decembrie. De atunci, Republica Moldova este condusă de un guvern demisionar, care potrivit legii se ocupă doar de administrarea treburilor curente, fapt constatat și printr-o decizie a Curții Constituționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău