Guvernul impus să achite 4000 de euro unei biserici pentru încălcarea dreptului la proprietate

  • 12 Octombrie 2019 11:46
Guvernul impus să achite 4000 de euro unei biserici pentru încălcarea dreptului la proprietate

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a pronunțat hotărârea în cauza Mitropolia Basarabiei și Parohia Nașterea Maicii Domnului versus Republica Moldova, scrie bizlaw.md. În speță, Parohia ortodoxă română ”Nașterea Maicii Domnului” activează în cadrul Mitropoliei Basarabiei și are sediul în satul Mihalașa, raionul Telenești.

Aceasta a depus o acțiune în instanță cu privire la recunoașterea dreptului de proprietate asupra unui teren cu suprafața de 0,3 ha, pentru finalizarea construcției unei biserici, care a devenit definitivă la 4 noiembrie 2005. După înregistrarea hotărârii la Oficiul Cadastral Teritorial Telenești la 6 februarie 2006, Consiliul raional Telenești a eliberat un titlu de autentificare a dreptului deținătorului de teren pe numele primei reclamante, iar la 21 martie 2006 a eliberat un certificat de urbanism pentru a doua reclamantă.

La 25 august 2009 parohul bisericii ”Adormirea Maicii Domnului” din aceeași localitate au cerut în instanță anularea titlului de autentificare a dreptului deținătorului de teren și recunoașterea dreptului de proprietate asupra terenului respectiv. Ulterior Judecătoria Telenești a dispus scoaterea cererii de pe rol, deoarece nu fusese respectată procedura prealabilă de soluționare a litigiului.

Ulterior Curtea de Apel Bălți a admis recursul, a casat hotărârea din 20 octombrie 2005 și a dispus rejudecarea cauzei.

În cele din urmă, Judecătoria Telenești a scos de pe rol acțiunea inițială a celei de-a doua reclamantă și a reținut că litigiul trebuia să fie examinat de către o instanță civilă. Și această încheiere a fost contestată cu recurs.

În fața Curții, reclamantele s-au plâns în baza Articolului 6 § 1 și a Articolului 1 din Protocolul nr. 1 la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, invocând că prin emiterea deciziei din 20 aprilie 2010 de casare a hotărârii definitive în favoarea acestora, Curtea de Apel Bălți a încălcat principiului securității raporturilor juridice și dreptul lor de proprietate.

Curtea a notat că revizuirea hotărârii judecătorești definitive din 20 octombrie 2005 a fost utilizată de către Curtea de Apel Bălți într-un mod incompatibil cu principiul securității raporturilor juridice.

Curtea a acordat reclamantelor 2.000 euro pentru prejudiciul moral și 1.760 euro pentru costuri și cheltuieli.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
-1,15
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:3,6 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău