Guvernul Germaniei va oferi suport sectorului agricol în pregătirea R. Moldova pentru aderarea la UE

  • 16 Iunie 2023 15:13
Guvernul Germaniei va oferi suport sectorului agricol în pregătirea R. Moldova pentru aderarea la UE

Misiunea de experți și reprezentanți ai Ministerului Federal al Agriculturii și Alimentației și ai Oficiului de Stat pentru Protecția Consumatorului și Siguranța Alimentelor din Saxonia Inferioară și-a încheiat activitățile la Chișinău. Pe parcursul acestei săptămâni, experții au purtat discuții cu reprezentanții ministerului și Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, pentru a identifica posibilele domenii de cooperare în vederea lansării unui program de lungă durată în cadrul căruia va fi oferită asistență în armonizarea legislației naționale și în pregătirea Republicii Moldova pentru aderarea la UE. Urmare a activităților, experții au elaborat un set de concluzii și recomandări ce au fost prezentate, astăzi, conducerii ministerului, transmite Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Astfel, din perspectiva procesului de conformare la standardele Uniunii Europene, în care este antrenată Republica Moldova, experții au menționat că Guvernul Germaniei este disponibil să fortifice dialogul cu autoritățile noastre pentru a asigura alinierea reglementărilor naționale în domeniul siguranței alimentare și controlului calității. De asemenea, sunt deschiși pentru a iniția schimburi de experiență pe dimensiunea veterinară.

Suplimentar, își propun să ofere suport pentru fortificarea grupurilor de producători și cooperativelor, crearea sistemului de extensiune rurală, implementarea eficientă a Strategiei națională de dezvoltare agricolă și rurală pentru anii 2023-2030, a politicilor sectoriale și a măsurilor de subvenționare.

Pentru perioada următoare, părțile și-au propus definitivarea foii de parcurs a programului de cooperare și lansarea acestuia în toamna anului curent, se arată în comunicat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:2,57 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău