Guvernul german respinge cererea Kievului pentru sancțiuni contra fostului cancelar Gerhard Schroeder

  • 19 Martie 2018 16:27
Guvernul german respinge cererea Kievului pentru sancțiuni contra fostului cancelar Gerhard Schroeder

Guvernul cancelarului german Angela Merkel a respins luni, 19 martie, cererea ministrului ucrainean de externe, Pavlo Klimkin, pentru adoptarea unor sancțiuni contra fostului cancelar Gerhard Schroeder, care lucrează în prezent pentru întreprinderi strategice rusești, informează agențiile dpa și France Presse.

"Guvernul federal, inclusiv cancelarul, nu vede un motiv pentru a se angaja în astfel de deliberări", a declarat la Berlin Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel.

Anterior în aceeași zi, Klimkin a cerut sancțiuni contra lui Schroeder pentru sprijinul său față de președintele rus, Vladimir Putin, reales duminică pentru al patrulea mandat.

''Este important ca sancțiunile să fie impuse nu doar membrilor guvernului rus și companiilor rusești de stat, ci și celor care promovează proiectele lui Putin în țări străine. Schroeder este cel mai mare lobbyist al lui Putin în întreaga lume. De aceea, ar trebui văzut dacă Uniunea Europeană poate face ceva în această privință'', a declarat Klimkin, citat luni de cotidianul german Bild.

După încheierea mandatului său de cancelar în 2005, înfrânt de Angela Merkel, Gerhard Schroeder a obținut un post în conducerea proiectului energetic Nord Stream controlat de statul rus și a cultivat o relație amiabilă cu Putin.

Gazoductul Nord Stream, deținut majoritar de concernul rus Gazprom, transportă gaz rusesc în Germania, dar este criticat de Kiev întrucât ocolește Ucraina.

În luna septembrie a anului trecut, Schroeder a fost ales în boardul companiei petroliere ruse Rosneft.

O mare parte din clasa politica germană este extrem de critică față de alegerile lui Schroeder, unii chiar acuzându-l pe fostul șef al guvernului german că servește interesele Moscovei. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău