Guvernul Filip împlinește un an de la învestirea în funcție (Revista presei)

  • 20 Ianuarie 2017 09:38
Guvernul Filip împlinește un an de la învestirea în funcție (Revista presei)

Revista presei din 20 ianuarie 2017

Guvernul condus de Pavel Filip împlinește un an de la învestirea în funcție, amintește Ziarul de Gardă. Ziarul remarcă faptul că, în această perioadă, unii miniștri, în frunte cu premierul, au avut parte de evenimente importante, toate soldându-se cu suplinirea bugetului familiei sau cu promovarea intereselor pe care aceștia le au în diferite domenii. Ziarul de Gardă, scrie că în 2016, la scurt timp după învestirea în funcție, premierul Pavel Filip a devenit socru mare. El și-a însurat fiul, Iulian, obținând, în premieră, statutul de cuscru, evitând în toată această perioadă să anunțe public cine-i sunt noile rude. ZdG a aflat că Iulian Filip s-a căsătorit, în iunie 2016, cu Nicoleta, fiica Carminei Vicol, administratoarea companiei financiare „Prime Capital”. Familia Vicol gestionează afaceri de milioane, Dumitru Vicol, soțul Carminei, fiind fondatorul firmelor „Monicol” SRL și „Monistar” SRL. Prima pare a fi cel mai important agent economic de pe piața nucilor și a fructelor uscate din R. Moldova, iar cealaltă deține brandul „Nimorinka”, care produce și comercializează băuturi alcoolice.

Ziarul Național anunță că o jurnalistă este chemată la Procuratură la cererea unui fost viceministru comunist de Interne, reanimat de democrați. Vladimir Botnari, fostul comisar al municipiului Chișinău, cere tragerea la răspundere penală a ziaristei Centrului de Investigații Jurnalistice Mariana Rață. Botnari a depus o plângere penală la Procuratura mun. Chișinău în care invocă faptul că jurnalista a accesat și difuzat, fără consimțământul său, date cu caracter personal care îl vizează pe el și membrii familiei sale. În aceeași cerere, fostul polițist solicită tragerea la răspundere penală a tuturor celor care au accesat și difuzat, din octombrie 2009 și până în prezent, date cu caracter personal care îi vizează familia. Procurorii au inițiat un proces penal în baza cererii fostului polițist, scrie anticorupție.md.

Moldova are un președinte decorativ (cu atribuții limitate) prorus, foarte gălăgios, ale cărui acțiuni se înscriu în tehnologiile politice ale guvernării oligarhice detestate de a se menține la putere, afirmă jurnalistul Vitalie Călugăreanu într-un articol publicat de Jurnal.md. Potrivit publicistului, după declarațiile scandaloase făcute la Moscova de președintele moldovean, tot mai mulți analiști politici atenționează asupra pericolului creării în Republica Moldova a doi poli politici - unul reprezentând stânga pro-rusă (condus de Igor Dodon) și polul guvernării oligarhice detestate (din cauza suspiciunilor de mare corupție - reprezentată de oligarhul Vlad Plahotniuc, deja lider PD), dar care declarativ se pronunță pentru continuarea parcursului european și încearcă să acrediteze mediatic ideea că ar fi singura forță capabilă să blocheze inițiativele gălăgioase și anti-naționale ale lui Igor Dodon (precum denunțarea Acordului de Asociere cu UE sau federalizarea Republicii Moldova).

Statistica zice sec. În fiecare zi din Republica Moldova pleacă definitiv 106 persoane. Fiecare a treia persoană este femeie. Anual 40 de mii de oameni activi și în floarea vârstei părăsesc definitiv Republica Moldova, remarcă Gheorghe Erizeanu în Ziarul Național. Într-un ciclu electoral de 4 ani părăsesc această țară neutră 160 de mii de cetățeni care vor lucra pentru economiile altor state și vor face copii pentru alte state. Autorul concluzionează că în patru ani ai președintelui Dodon în Republica Moldova vor fi cu 200 de mii de oameni mai puțini. Statistic Dodon va fi președinte peste 2 milioane și ceva de cetățeni. Va avea circa 2000 de biserici, vreo 1500 de biblioteci, circa 70 de librării, 17 pușcării, cea mai alcoolizată populație de pe glob. Acoperită de datorii publice imense. Fără nicio investiție consistentă în ultimii 17 ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău