Guvernul de la Kiev și separatiștii pro-ruși au ajuns la un acord

  • 02 Octombrie 2019 09:13
Guvernul de la Kiev și separatiștii pro-ruși au ajuns la un acord

Guvernul ucrainean și separatiștii pro-ruși din estul țării au semnat marți, la Minsk, un acord care deschide calea unor viitoare negocieri, informează dpa, potrivit Agerpres.

Acordul la care s-a ajuns vizează un statut special pentru regiunile Donețk și Lugansk din Donbas și posibilitatea organizării de alegeri.

Noul guvern al președintelui Volodimir Zelenski pare dornic să imprime dinamism negocierilor de pace. Zelenski a afirmat că, în prezent, nu există impedimente pentru organizarea unui summit la care să participe Rusia, Franța și Germania, urmând ca data la care acesta va avea loc să fie anunțată în curând.

Detaliile statutului special nu sunt încă stabilite. Conform separatiștilor susținuți de Moscova, statutul va fi provizoriu până la organizarea de alegeri supravegheate de OSCE, urmate de încetarea focului.

După validarea procesului electoral de către OSCE, separatiștii se așteaptă să primească un statut special pe termen lung. Președintele Zelenski susține însă că nu pot fi organizate alegeri democratice atât timp cât pe teritoriul acestor regiuni se găsesc militari.

Conflictul din Donbas, în care au fost uciși aproximativ 13.000 de persoane, conform estimărilor ONU, a afectat puternic relațiile dintre Ucraina și Rusia. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău