Guvernul de la Chișinău va institui stare de urgență în mediu din cauza secetei hidrologice

  • 03 August 08:12
Guvernul de la Chișinău va institui stare de urgență în mediu din cauza secetei hidrologice

Guvernul nu va institui stare de urgență în agricultură, ci de mediu, din cauza secetei hidrologice. Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, într-un interviu pentru TVR MOLDOVA.

„Miercuri, la ședința Guvernului, se va lua decizia privind situația excepională de secetă hidrologică prin intermediul Ministerului Mediului. Intervine situația de urgență pe agricultură reeșind din situația de urgență din mediu. La următoare ședință a CSE noi am înaintat o decizie prin care facem derogare de la legea apei și vom permite agenților economici să aibă un acces mult mai ușor la apa din iazuri. Am început discuțiile cu băncile, firmele importatoare de imputuri și livrează aceste imputuri, cu Ministerul Finanțelor avem discuții ca atunci când vor prezenta un certificat de genul acesta să fie posibil de oprit penalizările, dacă are restanțe la plata impozitelor”, a spus Vladimir Bolea, potrivit TVR MOLDOVA.

Acest lucru le va permite primăriilor să asigure populația cu apă potabilă, iar agricultorilor să aibă acces la apa din iazuri și lacuri.

Între timp, Ministerul Agriculturii a înaintat Comisiei pentru Situații Excepționale pachetul de măsuri de sprijin pentru fermierii afectați de secetă, iar la nivel de raioane funcționează comisiile pentru evaluarea pagubelor.

Astăzi, la Ministerul Agriculturii va avea loc o nouă ședință la care vor participa președinții de raioane, șefii direcțiilor agricole și Camera de Comerț, care va elibera certificate de forță majoră pentru fermieri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
9
Sun
11
Mon
5
Tue
1
Wed
-1
Arhivă Radio Chișinău