Guvernul britanic cere Uniunii Europene amânarea Brexitului, anunță Donald Tusk. BBC: Scrisoarea nu are semnătura premierului

  • 20 Octombrie 2019 08:12
Guvernul britanic cere Uniunii Europene amânarea Brexitului, anunță Donald Tusk. BBC: Scrisoarea nu are semnătura premierului

Guvernul britanic a trimis o scrisoare oficială prin care solicită amânarea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, a anunțat, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, Donald Tusk, președintele în funcție al Consiliului European, fără a da alte detalii despre conținutul documentului, transmite digi24.

Anterior, premierul britanic, Boris Johnson, îi dăduse asigurări președintelui Consiliului European, Donald Tusk, că urmează să îi fie trimisă o scrisoare chiar sâmbătă seară prin care Londra își va anunța solicitarea de a se amâna din nou Brexitul, prevăzut în mod normal pentru 31 octombrie.

Camera Comunelor a decis sâmbătă să amâne votul asupra acordului privind Brexitul până când va fi adoptată legislația prin care se va implementa acest acord, dar premierul Boris Johnson a declarat imediat după aceea că nu va negocia nu UE nicio nouă amânare a Brexitului.

Adoptarea legislației asociate Acordului Brexit va dura cel puțin câteva luni.

Totuși, premierul Boris Johnson era obligat, potrivit legilor adoptate de Parlamentul britanic, ca până cel târziu sâmbătă la ora 23:00, ora Londrei, (24:00, ora Bruxellesului, duminică 1:00, ora României) să formuleze o solicitare oficială privind amânarea retragerii Marii Britanii din UE. 

Conform unor surse de la Bruxelles, Uniunea Europeană este dispusă să acorde Marii Britanii o nouă amânare a Brexit, în contextul impasului politic de la Londra, scrie Mediafax.

Premierul britanic, Boris Johnson, declarase la nivel public că nu va solicita amânarea Brexit, argumentând că săptămâna viitoare va încerca să obțină aprobarea Acordului de retragere din UE și a legislației aferente.

Guvernul britanic a cerut amânarea Brexit până la 31 ianuarie 2020 printr-o scrisoare oficială, dar aceasta nu poartă semnătura premierului Boris Johnson. Potrivit BBC NewsBoris Johnson a refuzat să semneze scrisoarea formală argumentând că el consideră o greșeală decizia Camerei Comunelor de a amâna Brexitul.

Scrisoarea formală de solicitare a amânării trimisă lui Donald Tusk este însoțită însă de încă o scrisoare, de data aceasta semnată de Boris Johnson, în care Bruxelles-ul este îndemnat să nu accepte nicio amânare, în cadrul planului său de a-i convinge pe membrii Camerei Comunelor să aprobe urgent Acordul de retragere din UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
16
Ploaie ușoară
Umiditate:63 %
Vint:6,2 m/s
Mon
11
Tue
11
Wed
13
Thu
16
Fri
20

Curs oficial BNM 31 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4009 -0.0000
USD 17.6277 -0.0000
RON 4.0060 -0.0000
UAH 0.6555 -0.0000
RUB 0.2486 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău