Guvernul britanic anunță măsuri pentru a tempera efectele ''cancel culture'' în universități

  • 16 Februarie 2021 13:54
Guvernul britanic anunță măsuri pentru a tempera efectele ''cancel culture'' în universități

Guvernul britanic a anunțat marți măsuri pentru ''garantarea libertății de expresie'' în universități și pentru a tempera efectele ''cancel culture'' care i-ar priva de libertatea cuvântului pe unii universitari, însă și-a atras acuzații de ingerință în funcționarea instituțiilor de învățământ superior, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Prin acest proiect de lege, guvernul vrea astfel ca universitarii să nu își piardă postul pentru că au exprimat poziții controversate, dar și să împiedice ca presiunile studenților să ducă la anularea anumitor oratori invitați la conferințe, din aceleași motive.

"Sunt profund îngrijorat de efectul paralizant asupra campusurilor al unei cenzuri și al unei tăceri care sunt inacceptabile", a declarat marți ministrul Educației, Gavin Williamson.

"Trebuie să întărim libertatea de expresie în învățământul superior, prin consolidarea obligațiilor legale existente și având grijă să fie luate măsuri energice în cazul unor încălcări", a spus el.

Prin urmare, guvernul ia în considerare să numească un responsabil pentru libertatea de expresie, pentru a ancheta cazurile unde este încălcată această libertate, dar și să le permită universitarilor care și-au pierdut locul de muncă în litigii similare să ceară eventual o indemnizație.

Propunerile au fost salutate de un grup de cercetători în cotidianul conservator The Times. "În ultimii ani, prea mulți universitari au fost marginalizați deoarece au opinii puțin ortodoxe asupra unor chestiuni precum războiul, Brexit-ul și moștenirea imperiului" britanic, se arată în scrisoarea lor deschisă.

"Unor vorbitori motivaționali li s-au retras invitații (la dezbateri), iar universitățile pun deseori 'securitatea emoțională' a studenților înaintea libertății de a cerceta", adaugă ei.

"Cea mai mare amenințare împotriva libertății de expresie nu provine de la personal sau de la studenți sau de la ceea ce se numește 'cancel culture', ci de la încercările guvernului de a controla ce se poate spune sau nu în campusuri", a criticat Jo Grady, secretar general al Sindicatului Universităților și Colegiilor.

Potrivit lui Hillary Gyebi-Ababio, vicepreședintă a Sindicatului Național al Studenților, "nu există probe privind o criză a libertății de expresie în campusuri".

Conform unui studiu recent, 0,06% dintre conferințele și evenimentele organizate în universități britanice au fost întrerupte sau anulate din cauza opiniei unor vorbitori.

Printre oratorii vizați, se numără eurofobul pro-Brexit Nigel Farage, jurnalista BBC Jenni Murray, acuzată de transfobie, sau filosoful Rober Scruton, căruia i s-au reproșat poziții islamofobe și antisemite.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău