Guvernul ar putea elimina taxa de export pentru nuci

  • 04 Februarie 2014 15:38
Guvernul ar putea elimina taxa de export pentru nuci

Taxa de export pentru nuci, de 1,5 la sută, ar putea fi eliminată, potrivit unei dispoziții emise de primul ministru, Iurie Leancă, ca urmare a consultărilor, pe care le-a avut cu oamenii de afaceri din domeniu.

Această taxă este una învechită și constituie o barieră în calea exporturilor, se arată într-un comunicat al Guvernului. Eliminarea taxei este susținută de Ministerul Agriculturii și de către  exportatori, care spun că aceasta crește costul produsului, care devine astfel mai puțin competitiv, în comparație cu cel din țările învecinate. 

Unul dintre exportatorii de nuci cu care am discutat, Ion Cuhal, spune că producția din Republica Moldova a pierdut teren pe unele piețe europene, din cauza prețului ridicat, condiționat de taxa de export, de 1,5 la sută.

Totodată, această taxă nu mai este direcționată spre susținerea producătorilor din domeniu, așa cum era prevăzut din start, a menționat directorul executiv al Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, Constantin Gajim.

Ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, a declarat pentru Radio Chișinău că eliminarea taxei de export la nuci a fost cerută de mai mult timp de exportatori. El nu a putut însă estima când ar putea fi exclusă aceasta exact.

Republica Moldova a exportat anul trecut 14 mii de tone de miez de nucă, iar din 2006 și până în prezent, au fost plantate 14 mii de hectare de livezi de nuci, potrivit Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere. Prețul de export al unui kg de miez de nucă variază între 5,5 și 9 euro, în funcție de calitatea produsului, iar prețul de achiziție de la producători este de la 60 la 100 de lei. Majoritatea producției moldovenești de nuci ajunge în Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
13,24
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău