Guvernul a susținut introducerea în Constituție a aspirațiilor de integrare europeană a Republicii Moldova

  • 31 Ianuarie 2018 17:37
Guvernul a susținut introducerea în Constituție a aspirațiilor de integrare europeană a Republicii Moldova

Guvernul a avizat astăzi un proiect de modificare a Constituției R. Moldova cu aspecte care vin să ”reliefeze aspirațiile de integrare europeană și promovare a orientării R. Moldova spre spațiul valoric european”. Inițiativa legislativă, înaintată de un grup de deputați, mai prevede completarea Legii fundamentale cu un articol nou potrivit căruia ”integrarea europeană reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare al R. Moldova.

Inițiativa legislativă care prevede modificarea Constituției R. Moldova în vederea sublinierii aspirațiilor europene ale țării și stabilirii integrării europene ca obiectiv strategic de dezvoltare a fost susținută de toți membrii Cabinetului de Miniștri, cu excepția bașcanului regiunii autonome Găgăuzia, Irina Vlah, membru din oficiu al guvernului de la Chișinău.

Șefa executivului regional a declarat că o asemenea decizie ar trebui să fie supusă votului popular în cadrul unui referendum național.

În replică ministrul Justiției, Alexandru Tănase, cel care a prezentat proiectul de lege, a reamintit despre decizia Curții Constituționale din decembrie 2017 care a avizat inițiativa de modificare a Legii Fundamentale.

”La 11 decembrie 2017 CCM a menționat că ”indiferent de rezultatul examinării acestor amendamente orientarea spre spațiul valoric, democratic european constituie un principiu cu valoare constituțională. Prin urmare, deja există o valoare și o autoritate care nu poate fi depășită prin alte acte sau alte abordări”, a declarat ministrul Justiției.

În același timp, vicepremierul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă a contestat ideea referendumului și a invocat experiența europeană a unor țări care au aderat la blocul comunitar:

Experiența țărilor care au aderat la Uniunea Europeană vorbește despre faptul că referendumul se face după ce ai negociat toate capitolele de aderare. Până atunci să face un astfel de referendum este mai degrabă o chestiune populistă decât una de substanță. Pe acest motiv hai mai întâi să depunem cererea de aderare, negociem toate capitolele, și după asta în baza unor prevederi foarte concrete să facem referendum”.

Într-o intervenție pentru Radio Chișinău analistul politic Ion Tăbârță susține că odată cu fixarea în Constituție a noțiunii de integrare europeană, va fi mai dificil pentru alte guvernări să deturneze orientarea strategică a Republicii Moldova. Dar acest lucru nu înseamnă neapărat că Republica Moldova se apropie mai mult de Uniunea Europeană, a subliniat analistul.

„Va cimenta cumva opțiunea strategică a Republicii Moldova, iar acel partid care va veni la guvernare nu va putea pur și simplu, ușor să deturneze orientarea strategică a Republicii Moldova. Însă referitor la cât de aproape suntem noi față de Uniunea Europeană, aici desigur nu va schimba nimic. Aici poate să aducă schimbări doar acțiunile guvernării din Republica Moldova”, a spus  Ion Tăbârță.

Proiectul de modificare a Constituției care definește integrarea europeană ca orientare strategică a R. Moldova este criticat de președintele Igor Dodon care a anunțat că se va opune adoptării documentului.

Republica Moldova are un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană din 2014. În același an, Curtea Constituțională a respins o sesizare a deputaților comuniști care au contestat Acordul de Asociere și Legea prin care acesta a fost ratificat de Parlament.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău