Guvernul a respins inițiativa de a oferi statut de simbol național unuia dintre steagurile lui Ștefan cel Mare

  • 06 Iunie 2018 08:07
Guvernul a respins inițiativa de a oferi statut de simbol național unuia dintre steagurile lui Ștefan cel Mare

Cabinetul de miniștri nu a susținut inițiativa legislativă a președintelui Igor Dodon care propune conferirea statutului de simbol național istoric drapelului care a fost purtat de către Ștefan cel Mare și Sfânt, ca simbol domnesc, în ziua de 12 septembrie 1485, la omagiul de la Colomeea, informează MOLDPRES.

În avizul, aprobat astăzi de Guvern, se arată că proiectul de lege propus, prin conținutul său, „nu se integrează tematic în obiectul de reglementare al Legii nr. 217 din 17 septembrie 2010 privind Drapelul de Stat al Republicii Moldova”. Potrivit legii nominalizate, sunt reglementate în detaliu aspectele ce țin de descrierea și imaginea Drapelului de Stat al Republicii Moldova și arborarea acestuia, în mod permanent și provizoriu, de către autoritățile publice ale administrației publice centrale, alte persoane juridice și fizice pe teritoriul R. Moldova și în străinătate. Drapelul de Stat al Republicii Moldova este un simbol major al suveranității și independenței Republicii Moldova.

Executivul face referire la răspunsul Academiei de Științe a Moldovei vizavi de inițiativa șefului statului în care se menționează că „autorii proiectului de lege examinat au selectat ca simbol domnesc drapelul sub care Ștefan cel Mare și Sfânt, în ziua de 12 septembrie 1485, a depus omagiu față de regele Poloniei Kazimir al IV-lea Jagiello”. Referitor la evenimentele istorice din epoca medievală, termenul „omagiu” reprezintă „jurământul de devotament al unui vasal față de suveranul său”, afirmă savanții, care adaugă că astfel Ștefan cel Mare s-a „umilit” în fața regelui polonez, care ulterior l-a trădat.

Academia de Științe propune ca „în calitate de drapel-simbol al lui Ștefan cel Mare și Sfânt ar putea fi adoptat drapelul sub flamura căruia viteazul domnitor a obținut victoria în bătălia de la Baia în 1467, sau drapelul ce a însuflețit oștenii Principatului și aliații săi la distrugerea oștirii de 120 000 de soldați ai Imperiului Otoman în lupta de la Vaslui din 1475”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău