Guvernul a ratificat noua Convenție a statelor-membre ale GUAM

  • 05 Iulie 2023 11:36
Guvernul a ratificat noua Convenție a statelor-membre ale GUAM

Guvernul a aprobat proiectul de ratificare a Convenției statelor membre ale Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică – GUAM privind acordarea ajutorului reciproc în probleme consulare, semnată la New York la 20 septembrie 2022, transmite IPN.

Proiectul a fost elaborat urmare a inițiativei de revizuire a convenției semnate la Ialta pe 7 iunie 2001. „Având în vedere că Republica Uzbekistan a denunțat unilateral convenția din 2001, Secretariatul a înaintat propunerea încheierii unei convenții noi de către statele membre în formatul actual al Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică GUAM – Georgia, Ucraina, Republica Azerbaidjan și Republica Moldova”, se menționează în proiect. Noua Convenție a fost semnată la New York pe 20 septembrie 2022 de către vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene.

Potrivit vicepremierului, convenția reglementează cadrul juridic al asistenței reciproce acordate de către serviciile consulare ale statelor membre GUAM, oferind cetățenilor statelor părți, aflați în dificultate în ariile geografice unde statul lor de cetățenie nu este reprezentat diplomatic, posibilitatea de a beneficia de asistență și protecție consulară din partea misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale celorlalte state-membre ale GUAM.

„În context voi menționa că Ucraina are cea mai dezvoltată rețea de misiuni diplomatice. Este vorba despre peste 100 de misiuni. Și Georgia și Azerbaidjan au peste 60 de misiuni diplomatice și oficii consulare fiecare. În urma ratificării acestei convenții, cetățenii noștri vor putea beneficia de asistență consulară din partea acestui mare de misiuni diplomatice și oficii consulare în cazul în care vor avea nevoie și se vor afla în dificultate”, a precizat Nicu Popescu.

Proiectul urmează să fie examinat și adoptat în Parlament.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău