Guvernul a oferit diplome de onoare celor care au făcut posibilă organizarea expoziției „Basarabenii în Gulag” desfășurată în PMAN

  • 25 August 2023 19:06
Guvernul a oferit diplome de onoare celor care au făcut posibilă organizarea expoziției „Basarabenii în Gulag” desfășurată în PMAN

Persoanele care au contribuit la buna organizare a expoziției imersive „Basarabenii în Gulag”, desfășurată în Piața Marii Adunări Naționale, în perioada 9 - 30 iulie, au primit diploma de onoare a Guvernului și scrisori de mulțumire. Prim-ministrul Dorin Recean a exprimat recunoștință tuturor celor implicați în realizarea ideii prin care s-a reușit onorarea memoriei victimelor deportărilor staliniste și transmiterea unei importante lecții de istorie  generațiilor viitoare, potrivit unui comunicat al Executivului.

„Vreau să mulțumesc întregii echipe pentru realizarea acestui proiect și pentru că ați generat emoții. Expoziția a avut un impact extraordinar în societate. Foarte multă lume, care nu știa sau a uitat despre ororile trecutului, și-a împrospătat amintirile, iar persoanele deportate sau familiile acestora au avut posibilitatea să-și povestească istoriile de viață. Iată de ce ideea trebuie permanentizată, iar muzeul mobil pe care intenționează să-l organizeze Guvernul să ajungă în cât mai multe localități”, a spus premierul Dorin Recean.

Potrivit serviciului de presă al Guvernului, scrisori de mulțumire au primit și cei 31 de istorici - profesori universitari, cercetători științifici, specialiști și inspectori de la 9 instituții arhivistice, muzeale, de învățământ superior și preuniversitar, dar și 26 de voluntari care s-au aflat zilnic în vagoane și au interacționat cu publicul larg. 

De menționat că expoziția „Basarabenii în Gulag” a fost organizată de Guvernul Republicii Moldova, Cancelaria de Stat și Ministerul Culturii, cu sprijinul Agenției Naționale a Arhivelor, Muzeului Național de Istorie și al Bibliotecii Naționale. Pe durata expoziției, în două vagoane, similare celor în care zeci de mii de basarabeni au fost deportați în Siberia, au fost expuse mai multe obiecte ce au aparținut deportaților, o colecție de cărți tematice și materiale de arhivă.

Formatul inedit al expoziției a fost posibil grație suportului Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”, care a pus la dispoziție cele două vagoane, instalate în Piața Marii Adunări Naționale cu sprijinul Agenției Naționale Transport Auto și al Ministerului Afacerilor Interne.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău