Guvernul a instituit Comisia de cercetare prealabilă pentru implementarea proiectului de construcție a LEA 400 kV Bălți-Suceava

  • 05 Iunie 13:30
Guvernul a instituit Comisia de cercetare prealabilă pentru implementarea proiectului de construcție a LEA 400 kV Bălți-Suceava

Comisia de cercetare prealabilă pentru implementarea proiectului de construcție a liniei electrice aeriene 400 kV Bălți-Suceava și extinderea stației electrice Bălți 400 kV, a fost instituită astăzi, prin votul membrilor Executivului. Totodată, a fost aprobată componența Comisiei, din care face parte Secretarul de Stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, reprezentanți ai ministerelor, președinți de raioane și primari ai localităților în a căror rază teritorială urmează să se desfășoare lucrările, transmite Ministerul Energiei.

Comisia va stabili argumentele privind necesitatea declarării utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a LEA 400 kV Bălți-Suceava, având în vedere că proiectul are ca scop fortificarea și dezvoltarea sistemului electroenergetic al țării, prin dezvoltarea infrastructurii energetice.

Construcția LEA 400 kV Bălți-Suceava se încadrează în obiectivele proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza II, fiind una dintre măsurile necesare pentru creșterea nivelului de securitate energetică a țării noastre. În mod special, proiectul va contribui la  consolidarea rolului Republicii Moldova de culoar de tranzit al energiei electrice, prin construcția unor noi linii de interconexiune, conectarea la sistemul ENTSO-E și consolidarea rețelei interne de transport al energiei electrice.

Termenul de realizare a proiectului este stabilit pentru trimestrul IV al anului 2027, iar valoarea totală a acestuia se estimează la 77 de milioane de euro.

În total, Republica Moldova va fi interconectată cu România prin trei linii electrice aeriene: Isaccea - Vulcănești - Chișinău, Bălți - Suceava și Strășeni - Gutinaș.

 
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
32,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,06 m/s
Thu
23
Fri
20
Sat
25
Sun
28
Mon
26
Arhivă Radio Chișinău