Unioniștii condamnă acțiunile lui Igor Dodon de pe 24 august: „Reprezintă o sfidare a demnității naționale și a înaintașilor noștri”

  • 15 August 2019 14:11
Unioniștii condamnă acțiunile lui Igor Dodon de pe 24 august: „Reprezintă o sfidare a demnității naționale și a înaintașilor noștri”

„Acțiunile lui Igor Dodon de a sărbători așa-zisa eliberare a Moldovei pe data de 24 august reprezintă o sfidare a demnității naționale și a înaintașilor noștri, care s-au jertfit pentru neamul nostru românesc”. Este reacția mai multor asociații unioniste, partide, dar și a unui grup de intelectuali, după ce președintele statului Igor Dodon a anunțat, că în contextul „aniversării a 75-a a eliberării Moldovei de fascism”, va organiza un concert „grandios” în Piața Marii Adunări Naționale pe data de 24 august.

Astfel, potrivit unui comunicat, unioniștii vor organiza un amplu eveniment de comemorare a împlinirii a 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, care va avea loc pe 23 august, la ora 18:00, la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt.

Pactul Molotov-Ribbentrop a sfârtecat România și ne-a împărțit în două state românești. Vă rog să fiți alături de noi, să ieșim împreună într-un număr cât mai mare pentru a comemora acest pact criminal”, a declarat deputatul de la București, Constantin Codreanu.

Potrivit jurnalistului Alecu Reniță, acest pact a dezbinat națiunea română și noi suportăm consecințele acestui pact până în prezent. Declarația de Independență a Republicii Moldova a stabilit foarte clar că acest pact trebuie anulat definitiv cu toate consecințele lui.

„Mă adresez tuturor camarazilor mei de luptă din 1992. Noi am luptat atunci pentru ca imperiul răului - Uniunea Sovietică, să ne lase în pace și să avem, într-un final, o Țară Reîntregită. Acest Pact Molotov-Ribbentrop încă nu a fost anulat, iar acest lucru continuă să ne dezbine”, a declarat și Vitalie Marinuța, fost ministru al Apărării.

De asemenea, istoricul Ion Varta susține că ziua de 24 august este zi de doliu național. „Haideți să avem demnitate națională și să comemorăm tragedia care ține frații separați”, a îndemnat istoricul.

Menționăm că Guvernul a decretat ziua de 23 august – zi de doliu național.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:1,03 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
19
Thu
18
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău