Guvernul a avizat un proiect de modificare a Legii cu privire la CSM

  • 04 Decembrie 2019 17:03
Guvernul a avizat un proiect de modificare a Legii cu privire la CSM

Guvernul a avizat un proiect de modificare a Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, prin care numărul membrilor CSM se va majora de la 12 la 15. Totodată, judecătorii urmează să-și desemneze membrii săi în CSM în urma unei campanii electorale care va dura 30 de zile.

Proiectul mai stabilește condiții suplimentare pentru a deveni membru al CSM, iar hotărârile Consiliului urmează să fie aprobate în ședințe deschise. Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, susține că aprobarea acestui proiect ar fi un pas în reforma justiției.

„Noi propunem ca numărul membrilor CSM să fie crescut de la 12 la 15. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii din partea Adunării generale a judecătorilor trebuie să fie selectați urmare a unei campanii electorale veritabile în rândul judecătorilor, o campanie transparentă pentru ca și mass-media și cetățenii să aibă acces la toate informațiile referitoare la candidați. Totodată, se prevede, în mod expres, ca și în proiectul vechi, de altfel, ca alegerea noilor membri în CSM se va face în strictă conformitate cu legea care urmează să fie aprobată de Parlament”,  a spus Nagacevschi.  

Premierul Ion Chicu a declarat că se va adresa Parlamentului ca proiectul de modificare a Legii cu privire la CSM să fie examinat și aprobat în mod prioritar.

Un proiect similar de modificare a Legii respective a fost, anterior, aprobat de către Guvernul Sandu. Acesta nu a ajuns însă în Parlament. Ministrul Justiției spune că acel proiect nu are susținere din partea majorității parlamentare, iar avizele din partea instituțiilor statului sunt negative. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău