Guvernul a avizat pozitiv proiectul de lege care prevede modificarea denumirii limbii de stat în Constituție

  • 13 Decembrie 2017 17:45
Guvernul a avizat pozitiv proiectul de lege care prevede modificarea denumirii limbii de stat în Constituție

Guvernul a avizat miercuri, 13 decembrie, inițiativa legislativă de modificare a articolului 13 din Constituția Republicii Moldova referitoare la denumirea oficială a limbii. Proiectul prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” cu „limba română”.

Inițiativa legislativă a fost înregistrată în Parlament, cu semnăturile deputaților  liberal-democrați, liberali, popular-europeni și ale unor deputați democrați, după ce Curtea Constituțională a avizat proiectul la sfârșitul lunii octombrie.

Pe de altă parte, președintele Igor Dodon, a calificat avizul Guvernului ca având scopul de a dezbina societatea, comentând că această chestiune trebuie decisă prin referendum.

Anterior două comisii parlamentare, cea pentru mediu și dezvoltare regională și cea pentru  drepturile omului și relații interetnice au dat avize negative acestui proiecte de modificare a Constituției, iar alte două comisii – cea pentru cultură și cea pentru protecție socială, au dat avize pozitive.

În  2013, magistrații constituționali au decis că textul Declarației de Independentă, în care se spune că limba oficială este româna, prevalează în raport cu textul Constituției, adoptată câțiva ani mai târziu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău