Guvernul a aprobat un proiect de lege privind activitatea băncilor

  • 24 Iunie 2017 16:34
Guvernul a aprobat un proiect de lege privind activitatea băncilor

Banca Națională a Moldovei va avea mai multe drepturi și atribuții în procesul de evaluare și supraveghere a băncilor și le va putea aplica sancțiuni mai dure și mai diverse, potrivit unui proiect de lege aprobat de Guvern. Proiectul Legii privind activitatea băncilor ar urma să substituie actuala Lege a instituțiilor financiare. 

Pentru a asigura realizarea eficientă a competențelor supraveghetorului și consolidarea guvernanței corporative în bănci, proiectul legii dispune unele derogări de la Legea privind societățile pe acțiuni, referitoare la atribuțiile adunării generale a acționarilor, ale consiliului și organului executiv, precum și excluderea comisiilor de cenzori din lista organelor de control ale băncilor, se arată într-un comunicat al Executivului.

O altă noutate vizează obligativitatea băncii de a avea un capital intern adecvat în raport cu riscurile la care se expune. Totodată, sunt incluse concepte și noțiuni noi, printre care modificarea ca sens a noțiunilor de „filială” și „sucursală”.

Noua lege va permite dezvoltarea unor instrumente de supraveghere eficiente de prevenire și minimizare a unor eventuale deficiențe în activitatea băncilor la etape incipiente, astfel asigurând stabilitatea sectorului bancar și protejarea intereselor deponenților, mai informează Guvernul. Proiectul Legii privind activitatea băncilor a fost elaborat în cadrul proiectului de twinning finanțat de Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
15,52
Câțiva nori
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău