Guvernul a aprobat ultimul proiect din pachetul de legi ce vizează reforma Curții Supreme de Justiție
-
28 Iunie 2023 13:32
Guvernul a aprobat astăzi, 28 iunie, ultimul proiect din pachetul de legi ce vizează reforma Curții Supreme de Justiție. Potrivit ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, documentul urmărește, ca finalitate, sporirea actului de justiție, revizuirea competenților CSJ și transformarea acesteia într-o instanță de Casație ce va asigura uniformizarea calitativă a practicii judiciare. La fel, prevederile proiectului se referă la reducerea volumului de muncă pentru judecătorii CSJ și revizuirea salarizării acestora, transmite Radio Chișinău.
Proiectul ce vizează reforma Curții Supreme de Justiție se referă la competențele CSJ și organizarea internă a instituției. Astfel, conform documentului, CSJ urmează să posede competențe mai restrânse și nu va acționa ca o a doua instanță de apel, cum este în prezent, a explicat în cadrul ședinței de Guvern, ministra Justiției Veronica-Mihailov Moraru.
„Proiectul urmărește ca finalitate:
- Sporirea calității actului de justiție;
- Revizuirea competențelor CSJ și transformarea acesteia într-o instanță de casație care ar asigura uniformizarea calitativă a practicii judiciare;
- Modifică temeiurilor de declarare a recursului în procedura penală, civilă și administrativă;
- Modifică criteriilor de apreciere a admisibilității cererilor de recurs;
- Reducerea volumului de muncă a judecătorilor CSJ;
- Va consolida instituțional CSJ, inclusiv va institui funcția de Jurisconsult, responsabilă de domeniul unificării practicii judiciare;
- Va revizui modul de salarizare a judecătorilor CSJ;
- Va reglementa modul de examinare a litigiilor care vor fi puse în fața instanței supreme”, a enumerat ministra.
Proiectul mai prevede posibilitatea înregistrării video a ședințelor Curții Supreme de Justiție și debirocratizarea procedurilor de examinare a dosarelor, a adăugat ministra. Reforma Justiției face parte din cei patru piloni pe care se axează Planul Național „Construim Moldova Europeană”. Premierul Dorin Recean a subliniat acțiunile pe acest segment.
„Planul pentru justiție se focusează pe acțiunile care sunt necesare pentru ca agenții dina cest domeniu, mă refer la procurori, judecători, dar și celelalte instituții, să reușească să-și constituie organele de autoadministrare, după care să aibă acest exercițiu, care înțelegem că decurge dificil, dar care e necesar, de autocurățire, așa încât să promovăm în sistemul de justiție judecători, procurori onești și profesioniști”, a spus Recean.
Printre proiectele aprobate de către Guvern se mai numără semnarea Acordului de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare de 60 de milioane de dolari, dintre care 40 de milioane ca împrumut și 20 de milioane sub formă granturi. Banii vor fi destinați învățământului.