Guvernul a aprobat Strategia privind reforma administrației publice 2016-2020

  • 06 Iulie 2016 18:02
Guvernul a aprobat Strategia privind reforma administrației publice 2016-2020

Cabinetul de miniștri a aprobat miercuri, 6 iulie, Strategia privind reforma administrației publice pentru anii 2016-2020.

Aceasta are drept scop descentralizarea administrativă și financiară a administrației publice, urmând să stabilească o delimitare clară a raporturilor din cadrul administrației publice centrale, între guvernarea centrală și cea locală, între administrația publică și sectorul privat.

Obiectivul general al Strategiei este consolidarea responsabilității autorităților administrative, instituțiilor publice și întreprinderilor de stat pentru a îmbunătăți gestionarea acestora și asigurarea prestării celor mai bune servicii publice, conectat la procesul de integrare europeană.

Implementarea Strategiei va fi realizată în două etape, pentru ambele fiind elaborat câte un plan de acțiuni. Prima etapă va viza perioada 2016-2018, se va axa pe inventarierea și stabilirea prin lege a domeniilor ce țin de competența autorităților publice centrale și locale și consolidarea administrației publice la nivel central.

A doua etapă vizează perioada 2019-2020, va extinde baza de venituri proprii ale autorităților publice locale, autonomiei de decizie asupra acestor venituri și a facilităților fiscale, fondurilor de susținere a autorităților publice locale, crearea instrumentelor și mecanismelor de finanțare, delimitare, inventariere, evaluare, reevaluare a proprietății de stat și a proprietății unităților administrativ teritoriale.

De implementarea noii Strategii urmează a fi resposabilă Cancelaria de Stat. Evaluarea intermediară a acesteia va fi efectuată la finele anului 2018, după o metodologie care urmează  a fi elaborată la una din ședințele viitoare ale Cabinetului de Miniștri.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău