Guvernul a aprobat proiectul cu privire la modul de repartizare a subvențiilor acordate sectorului agrar

  • 04 Aprilie 2022 09:30
Guvernul a aprobat proiectul cu privire la modul de repartizare a subvențiilor acordate sectorului agrar

Guvernul a aprobat în ședința de astăzi proiectul privind repartizarea surselor financiare în diferire ramuri ale sectorului agrar din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, comunică Radio Chișinău.

Proiectul stabilește procedurile privind acordarea subvențiilor de către AIPA – instituția responsabilă de gestionarea Fondului – îmbunătățirea condițiilor de subvenționare prin acordarea subvențiilor majorate care se calculează din valoarea subvenției.

Proiectul prevede rambursări la credite investiționale de până la 350 mii de lei.

Între altele, document prevede acordarea unor subvenții pentru înființarea plantațiilor de vii cu soiuri de struguri pentru vin de până la 50 mii per hectar. Pentru acest sector sunt prevăzute subvenții anuale de 40  de mil. de lei.

Fermele zootehnice vor primi ajutoare de la stat în mărime de 50% din costul utilajului tehnologic, materialului de construcție, dar nu mai mult de 7 mil. de lei.

Prin acest proiect, Guvernul își propune să sprijine în următorii șapte ani înființarea a circa o sută de ferme de vaci pentru lapte, adică 14 ferme pe an.

De asemenea, se propune majorarea sprijinului financiar acordat pentru conversie în domeniul agriculturii ecologice – la producerea legumelor în valoare de până la 7.000 de lei per hectar.

Proiectul prevede și acordarea de ajutoare pentru investiții de până la 750 mii de lei per beneficiar în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii agricole, cum ar fi construcția podurilor, drumurilor. Subvenții de până la 450 mii lei per beneficiar sunt prevăzute pentru reconstrucția podurilor și a drumurilor. Pentru renovarea bazinelor de acumulare a apei pentru irigare se prevăd subvenții de jumătate de milion de lei per beneficiar.

Sunt prevăzute subvenții de până la 1,5 milioane de lei per beneficiar în sectorul energiei regenerabile.

Compensarea cu 30% la acciza de motorină va fi prevăzută într-un alt proiect al Guvernului.

Recent, Guvernul a anunțat majorarea Fondului de subvenționare în agricultură până la 1,75 mld. de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău