Guvernul a aprobat proiectul bugetului de stat pentru anul 2022

  • 19 Noiembrie 2021 15:56
Guvernul a aprobat proiectul bugetului de stat pentru anul 2022

Guvernul a aprobat astăzi proiectul bugetului de stat pentru anul 2022. Astfel, în 2022 sunt proiectate venituri la bugetul de stat 50,4 miliarde de lei, iar cei mai mulți bani vor veni din impozite și taxe. Cheltuielile sunt estimate la 65,2 miliarde lei. Potrivit proiectului, deficitul bugetar se estimează la 15,1 miliarde de lei.

Prim-ministrul Natalia Gavriliță a declarat că acest buget este unul destinat oamenilor, dar și dezvoltării.

Bugetul pentru anul viitor este unul al oamenilor, pentru că vom crește semnificativ alocațiile pentru oameni. Dar este și un buget al dezvoltării, pentru că avem investiții pentru infrastructură, dezvoltare. În acest an, la capitolul venituri, politica bugetar-fiscală a fost menită să mențină stabilitate, dar și mențină veniturile familiilor, pentru  face față crizelor cu care ne confruntăm. Toate modificările care sunt făcute sunt pentru a asigura această predictibilitate. La capitolul cheltuieli continuăm și în 2022, să ne ținem de cuvânt și să creștem veniturile, vom crește salariile, creștem fondurile pentru drumuri, infrastructură”, a declarat Natalia Gavrilița. 

Ministrul Finanțelor, Dumitru Budeanschi, a declarat că bugetul se axează mai mult pe finanțare externă.

 „Este un buget care se bazează în mare măsură pe suportul partenerilor externi. Resursele proprii nu ar fi făcut față, nu ar fi fost asigurată stabilitatea bugetară”, susține ministrul. 

Tot astăzi, Cabinetul de miniștrii a aprobat proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor. Între altele, documentul prevede alocarea în proporție de sută la sută din încasări pentru drumuri către bugetele locale, ceea ce va spori finanțarea de către autoritățile locale, majorarea cuantumului scutirilor personale, în special dublarea scutirilor pentru copii de la 4500 la 9000 de lei. Totodată, în politica bugetar-fiscală propusă este prevăzută revizuirea cotelor accizelor pentru produsele de tutun, dar și majorarea salariului minim pentru personalul bugetar, cu 10 la sută.

Proiectele urmează să fie dezbătute în Parlament în perioada următoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,03 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău