Guvernul a aprobat Programul național de prevenire și control al bolilor netransmisibile prioritare în Republica Moldova

  • 15 Martie 12:37
Guvernul a aprobat Programul național de prevenire și control al bolilor netransmisibile prioritare în Republica Moldova

Programul național de prevenire și control al bolilor netransmisibile prioritare în Republica Moldova, pentru anii 2023-2027, a fost aprobat de Executiv, la propunerea Ministerului Sănătății. Documentul prevede aplicarea unui mecanism de coordonare intersectorială și consolidarea capacităților sistemului de sănătate publică în vederea reducerii poverii bolilor netransmisibile (BNT). Din acestea fac parte maladiile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral (AVC), cancerul, diabetul, afecțiunile respiratorii cronice și tulburările de sănătate mintală, anunță Ministerul Sănătății.

Programul se bazează pe o abordare integrată a factorilor de risc determinanți pentru BNT, concentrându-se pe acțiuni multisectoriale. Acestea sunt axate pe promovarea modului de viață sănătos, controlul consumului de tutun și alcool, reducerea poluării aerului,  îmbunătățirea supravegherii și managementului BNT în cadrul serviciilor de sănătate.

Astfel, Planul de acțiuni pentru implementarea Programului național include măsuri concrete, precum realizarea acțiunilor de sensibilizare și comunicare, elaborarea de ghiduri și recomandări pentru autoritățile publice locale, pentru specialiștii din diverse domenii și pentru organizațiile non-guvernamentale. De asemenea, se propune dezvoltarea continuă a portalului web în domeniul promovării sănătății și reducerii riscurilor BNT – www.prosanatate.md. Bugetul estimativ al programului pentru cinci ani este de peste 58 de milioane de lei.

Din toate bolile netransmisibile, incidența cea mai sporită o are AVC, ocupând locul doi în structura mortalității populației. Circa 80% din AVC pot fi prevenite prin creșterea nivelului de conștientizare și controlul factorilor de risc – a hipertensiunii, tutunului, obezității, diabetului, nivelului ridicat de colesterol.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Arhivă Radio Chișinău