Guvernul a aprobat planul de acțiuni pentru următorii 3 ani. Guvernul vrea un PIB cu 25% mai mare

  • 11 Decembrie 2019 16:28
Guvernul a aprobat planul de acțiuni pentru următorii 3 ani. Guvernul vrea un PIB cu 25% mai mare

Planul pentru 2020-2023 are 12 direcții principale și peste 1000 de acțiuni. O prioritate pe care și-o asumă guvernul Chicu este reformarea justiției.

Planul pentru 2020-2023 are 12 direcții principale și peste 1000 de acțiuni. O prioritate pe care și-o asumă guvernul Chicu este reformarea justiției.

„Am promis că timp de o lună vom veni cu un proiect al planului de acțiuni, ceea ce ne-a reușit. Am colaborat cu partenerii noștri din mediul de afaceri, din societatea civilă, din sindicate. Este o asumare amplă, avem 12 sectoare. Cele mai principale sunt intensificarea activităților pe integrarea europeană, echilibrarea politicii externe și consolidarea statului de drept.”, a declarat premierul Ion Chicu.

Creșterea reală a Produsului Intern Brut este estimată la un nivel de 25 la sută în 2023 față de 2019. În valori absolute, guvernul își dorește peste trei ani un PIB de 320 de miliarde de lei. Cheltuielile în educație ar trebui să fie majorate cu aproximativ 63%, iar în sănătate – cu 61,5%, adică să ajungă la 109 miliarde de lei. Guvernul promite că în următorii trei ani va investi în infrastructură peste 54 miliarde de lei și că salariul mediu pe economie va ajunge la 11 200 de lei, iar bugetarii vor primi în 2023, aproximativ 12 mii de lei pe lună.

Până în luna februarie a anului viitor, executivul își propune modificarea constituției în partea ce ține de sistemul judecătoresc. Cabinetul de miniștri intenționează să propună abrogarea articolului 307 din codul penal, prin care judecătorii care pronunță sentințe contrare legii, sunt pedepsiți cu amendă sau închisoare. Tot la acest capitol, va fi efectuată o analiză a activității CSM-ului prin prisma promovării meritocrației; și a mecanismului de răspundere disciplinară a magistraților.

La capitolul politică externă, executivul nu renunță la dialogul și colaborarea cu UE pe platforma Parteneriatului Estic, însă preferă să rămână la politica echilibrată, enunțată de Igor Dodon drept directivă pentru diplomația de la Chișinău. Până la finele lui 2020, guvernul Chicu își dorește negocierea unei noi agende de asociere, și semnarea până în 2021, a unui acord economic cu Islanda, Norvegia, Lichtenstein și Elveția.

Pentru dezvoltarea economică durabilă, cabinetul vine cu soluția relansării dialogului dintre autorități și mediul de afaceri; a promovării stimulentelor fiscale pentru domeniul IT; a dezvoltării potențialului turistic; a stabilirii priorităților naționale pe domeniul inovațiilor; sau a stimulării exporturilor produselor cu valoare adăugată.

Pe reintegrare, autoritățile se vor ghida în special de colaborarea cu Ucraina prin controlul comun al frontierei și sincronizarea pozițiilor. Un alt aspect este extinderea serviciilor publice pentru cetățenii din stânga Nistrului. Procesul de negociere se va duce tot în formatul „5+2”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău