Guvernul a aprobat o nouă lege a contabilității

  • 09 Iunie 2017 11:04
Guvernul a aprobat o nouă lege a contabilității

Domeniul contabilității va fi reglementat de o nouă lege, aliniată la prevederile legislației europene în domeniul raportării financiare corporative. Vor fi obligate să aplice prevederile Legii Contabilității numai autoritățile publice și instituțiile la autogestiune. În cazul instituțiilor finanțate din buget raportarea financiară va fi reglementată de Legea Finanțelor Publice, transmite IPN.

Proiectul noii legi a contabilității, aprobat de Guvern, actualizează criteriile de clasificare pe categorii a entităților și grupurilor de întreprinderi (micro, mici, mijlocii și mari) și precizează cerințele contabile și de raportare financiară pentru acestea.

Proiectul de lege prevede aplicarea a trei seturi de situații financiare (prescurtate, simplificate, complete), în funcție de categoria și necesitățile informaționale ale entităților care aplică Standardele Naționale de Contabilitate. În ceea ce privește auditul situațiilor financiare, proiectul de lege prevede obligativitatea realizării acestuia în cazul entităților mijlocii și mari, entităților de interes public și altor entități conform cerințelor legislației în vigoare, dar și în cazul situațiilor financiare consolidate ale grupurilor obligate să le întocmească.

Pe lângă transpunerea cerințelor directivelor europene din domeniu, în proiectul Legii Contabilității au fost actualizate noțiunile utilizate în contabilitate și raportarea financiară; au fost stabilite cerințe clare în ceea ce privește documentele primare și registrele contabile; cerințele privind persoanele responsabile de ținerea contabilității și raportării financiare în cadrul entității. Legea conține, de asemenea, prevederi privind responsabilitatea membrilor consiliului, organului executiv și de supraveghere în raport cu situațiile financiare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău