Guvernul a aprobat Memorandumul de înțelegere privind cumpărarea Stadionului Republican pentru noul sediu al Ambasadei SUA la Chișinău

  • 20 Aprilie 2022 15:40
Guvernul a aprobat Memorandumul de înțelegere privind cumpărarea Stadionului Republican pentru noul sediu al Ambasadei SUA la Chișinău

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi textul Memorandumului de înțelegere dintre Guvernul Republicii Moldova și cel al Statele Unite ale Americii privind cumpărarea proprietății pentru noul sediul misiunii diplomatice americane la Chișinău.

Este vorba despre terenul Stadionului Municipal Chișinău, cu o suprafață de aproximativ 5,2 hectare, față de care Statele Unite au manifestat interes din perioada 2015-2016 pentru a-l cumpăra ca să construiască un nou sediu.

Statele Unite vor renova porțile istorice ale stadionului, intrarea și vor face aceste locuri accesibile publicului. De asemenea, o parte din teren va fi folosit pentru spații de parc accesibile publicului, iar SUA și Rep. Moldova vor conveni asupra unui nume pentru spațiul public respectiv care să reflecte relația amicală bilaterală.

Potrivit aceluiași proiect, SUA vor folosi o parte din acest spațiu pentru evenimente culturale sau amplasarea unor monumente.

Prețul la care va fi vândut terenul stadionului urmează a fi stabilit ulterior, prin negocieri, însă acesta nu va fi mai mic decât prețul de piață. Potrivit proiectului, guvernul Statelor Unite va suporta cheltuielile de cumpărare a terenului.

Acordul de vânzare a terenului, de 5,2 pe care se află fostul Stadion Republican din Chișinău a fost aprobat încă în anul 2019, de către guvernarea democrată.

Însă acum doi ani, deputații din Partidul Socialiștilor și Partidul Șor, au adoptat o lege ce prevedea reîntoarcerea terenului fostului Stadion Republican în proprietatea statului. Legea a fot apoi anulată de Curtea Constituțională.

Stadionul se află în paragină din 2007 și tot atunci au început lucrările de demolare. În anul 2008, Stadionul Republican a fost demolat parțial din lipsa mijloacelor financiare, iar pachetul de acțiuni al statului și terenul aferent au fost transmise Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor pentru asigurarea reconstrucției stadionului. Din lipsă de bani, lucrările de reconstrucție nu au fost inițiate.

Pe terenul vizat sunt amplasate 13 construcții în proprietate privată amplasate pe teren, da și construcții neînregistrate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău