Guvernul a aprobat majorarea alocațiilor lunare pentru mai multe categorii de persoane

  • 24 Noiembrie 2021 15:58
Guvernul a aprobat majorarea alocațiilor lunare pentru mai multe categorii de persoane

Guvernul a aprobat majorarea alocațiilor lunare pentru mai multe categorii de persoane. Cu 550 de lei ar urma să crească alocațiile pentru persoanele cu dizabilități din rândul militarilor, ofițerilor de informații și securitate, persoanelor din corpul de comandă și din trupele organelor afacerilor interne și din sistemul administrației penitenciare, a căror dizabilitate este cauzată de rănire, contuzionare sau schilodire în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, în timpul acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova sau în perioada participării la acțiunile de luptă pe teritoriul altor state ori de participarea la lichidarea consecințelor avariei de la C.A.E. Cernobâl, persoanele care s-au îmbolnăvit de boală actinică sau au fost încadrate în grad de dizabilitate în urma experiențelor nucleare, avariilor cu radiație ionizată și a consecințelor lor la obiectivele atomice civile sau militare în timpul îndeplinirii serviciului militar sau special.

Cu 250 de lei se vor majora alocațiile pentru participanții la cel de-al Doilea Război Mondial, participanții la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, participanții la acțiunile de luptă din Afganistan, precum și participanții la acțiunile de luptă de pe teritoriile altor state, soții supraviețuitori ai participanților la cel de-al Doilea Război Mondial sau la acțiunile de luptă în timp de pace, căzuți la datorie, sau ai participanților la lichidarea consecințelor avariei de la C.A.E. Cernobâl decedați, ori ai persoanelor cu dizabilități de pe urma războiului decedate, unuia dintre părinții participanților la acțiunile de luptă în timp de pace sau la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova căzuți la datorie sau ai participanților la lichidarea consecințelor avariei de la C.A.E. Cernobâl, decedați, precum și victimelor reabilitate ale represiunilor politice din perioada anilor 1917–1990.

Cu 500 de lei se vor majora alocațiile copiilor persoanelor cu dizabilități de pe urma războiului decedate, copiilor participanților la lichidarea consecințelor avariei de la C.A.E. Cernobâl decedați.

Și cu 325 de lei vor crește alocațiile persoanelor decorate cu ordine și medalii pentru muncă asiduă și serviciu militar impecabil în spatele frontului în anii celui de-al Doilea Război Mondial.

Totodată, proiectul prevede extinderea dreptului la alocații lunare de stat și asupra persoanelor care au participat la lichidarea consecințelor avariei de la C.A.E. Cernobîl, persoanelor care au venit în anul 1986 din zona de înstrăinare și au primit cetățenia Republicii Moldova, în cuantum de 750 lei.

Mijloacele financiare necesare pentru  implementarea prezentului proiect constituie 30 de milioane 863 de mii de lei, iar implementarea lui se va face în limita transferurilor de la bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2021.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:0,51 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău