Guvernul a aprobat proiectul Legii Bugetului de stat pentru anul 2023

  • 07 Decembrie 2022 18:00
Guvernul a aprobat proiectul Legii Bugetului de stat pentru anul 2023

La doar câteva ore după ce a fost publicat și consultat, Guvernul a aprobat miercuri 7 decembrie, proiectul Legii Bugetului de stat pentru anul 2023. Va fi un an greu, din punct de vedere economic, a declarat ministrul Finanțelor în cadrul ședinței. Documentul prevede pentru anul viitor venituri de circa 65 miliarde de lei, peste 83 miliarde de lei cheltuieli, iar deficitul bugetar se estimează la peste 18 miliarde de lei, transmite Radio Chișinău.

Guvernul prevede venituri în bugetul de stat pentru anul viitor de aproape 65 de miliarde de lei, cu peste 5 miliarde lei mai mult față de bugetul din 2022.

Totodată, documentul prevede cheltuieli de 83,2 de miliarde de lei, iar deficitul este estimat la peste 18 miliarde de lei. Unica soluție pentru a acoperi deficitul, spune ministrul Finanțelor Dumitru Budianschi, vor fi  împrumuturile – 15 miliarde de lei din cele externe și peste 3 miliarde din cele locale.

„Ponderea veniturilor bugetului de stat în raport cu PIB se estimează la nivelul de 21%. Încasările din impozite și taxe constituie 56,9 miliarde de lei”.... Ne așteaptă un an destul de dificil din punct de vedere economic. Este așteptată o inflație medie de 15,7 la sută, cu o majorare de exporturi doar de 1, 4 la sută și importuri de 3,2 la sută, ceea ce înseamnă pentru R.M o încetinire a activităților economice și o creștere a salariului mediu pe economie cu 13,8 la sută, aproximativ 11 700 lei”.

Proiectul Legii Bugetului de stat pentru anul 2023, publicat și consultat în aceeași zi, a fost criticat de bașcanul Găgăuzei Irina Vlah, care a cerut amânarea acestui subiect. În replică, premierul Natalia Gavriliță a explicat că până în ultimul moment a negociat cu Fondul Monetar Internațional obținerea unor fonduri adiționale și din această cauză a prezentat proiectul în ultimul moment. Ea a precizat că o parte din documente au început a fi discutate încă de la începutul toamnei.

„Este puțin timp, nu putem amâna. Nu reușim să votăm bugetul în Parlament. Dacă sunt subiecte principale să vorbim cu colegii să facem amendamente pentru lectura a 2 – a”.

Legea Bugetului urmează să fie dezbătută și votată în trei lecturi de către Parlament. Anterior, ministrul finanțelor Dumitru Budianschi a declarat că în 2023 pensiile urmează să fie indexate cu 14 la sută, iar salariile bugetarilo

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău