Guvernul a adoptat Planul de măsuri pentru pregatirea de sezonul de încălzire 2023-2024

  • 02 August 2023 11:54
Guvernul a adoptat Planul de măsuri pentru pregatirea de sezonul de încălzire 2023-2024

Guvernul a adoptat Planul de măsuri pentru pregatirea de sezonul de încălzire 2023-2024 care ia în calcul trei posibile scenarii, anunță Ministerul Energiei.

  • Nu vor exista limitări de gaze naturale livrate de Gazprom către Moldovagaz, susține ministerul Energiei.
  • Continuarea livrării gazelor naturale de către Gazprom la nivelul de 5,7 mil. m3/ zi.
  • Rezilierea de către Gazprom a contractului de furnizare a gazelor naturale, semnat între Moldovagaz și Gazprom.

La scenariul 2 pot exista două situații: a) Moldovagaz decide repartizarea celor 5,7 mil. m3/ zi livrate de Gazprom între malul drept și malul stâng proporțional cotei din consumul înregistrat în anul 2021, fără a lua în considerație volumul de gaze naturale livrat către MGRES pentru producerea energiei electrice destinată consumatorilor malului drept sau b) Moldovagaz decide alocarea celor 5,7 mil. m3/ zi livrate de Gazprom către consumatorii de pe malul stâng al Nistrului, inclusiv în scopul producerii energiei electrice pentru consumatorii malului drept.

Scenariile luate în calcul se bazează pe experiența crizei energetice din sezonul de încălzire 2022-2023. De asemenea, modelările au ținut cont de contextul geopolitic actual, cu războiul din Ucraina și politizarea comerțului cu resurse energetice de către Federația Rusă, care au crescut exponențial riscurile de aprovizionare cu energie în toată Europa. Vulnerabilitatea principală în următorul sezon de încălzire se estimează a fi capacitatea limitată a consumatorilor din Moldova de a plăti prețuri mari la energie, prețuri de piață în caz de o nouă criză energetică.

În funcție de fiecare scenariu, cu sau fără limitarea livrării gazelor naturale, sunt prevăzute măsuri de diminuare a riscurilor și asigurarea furnizării neîntrerupte a gazelor naturale către consumatori. Concomitent, Guvernul Republicii Moldova prin aprobarea proiectului respectiv, la fel ca și statele membre UE, își propune realizarea mai multor măsuri de reducere a consumului de gaze naturale în următorul sezon de încălzire 2023-2024. Astfel, planul conține acțiuni de reducere a consumului de gaze naturale, de consum rațional de resurse energetice, reconectarea clădirilor publice la sistemele centralizate de termoficare, funcționarea centralelor termice pe combustibili alternativi, utilizarea stocurilor de gaze create de SA Energocom până la începerea sezonului rece. Marja minimă a acestor stocuri urmează să constituie către 1 octombrie 450 mil.m3 de gaze.

În cazul Termoelectrica, cel mai mare consumator de gaze naturale, se prevede, după caz, utilizarea păcurii în calitate de combustibil alternativ în combinație cu gazul, dar nu mai mult de 50% de păcură. Utilizarea combinată a combustibilului gaze naturale - păcură se va aplica în dependență de evoluțiile prețurilor la resursele energetice, disponibilitatea resurselor energetice și impactul asupra vulnerabilității consumatorilor.

Proiectul de hotărâre de guvern mai prevede instituirea Comisiei guvernamentalae de coordonare a măsurilor de pregătire pentru sezonul rece 2023-2024, condusă de prim-ministrul Dorin Recean și ministrul Energiei, Victor Parlicov.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău