Guvernul a adoptat mai multe măsuri pentru prevenirea și minimalizarea riscului de inundații

  • 25 Septembrie 12:48
Guvernul a adoptat mai multe măsuri pentru prevenirea și minimalizarea riscului de inundații

Guvernul a adoptat în cadrul ședinței de astăzi măsuri pentru prevenirea și minimalizarea riscului de inundații. Amendamentele vin în contextul inundațiilor care au avut loc în această lună și prevăd gestionarea mai eficientă a resurselor de apă, monitorizarea mai strictă a exploatării bazinelor de acumulare, precum și reducerea cazurilor de poluare a apei, transmite Radio Chișinău.

Cabinetul de miniștri a aprobat modificarea Regulamentului privind procedura de elaborare și de revizuire a Planului de gestionare a districtului bazinului hidrografic. Astfel, pentru prevenirea și minimalizarea riscului de inundații, este introdusă obligativitatea efectuării expertizei tehnice a lacurilor de acumulare construite până în anul 1991 și obligativitatea administratorilor de baraje de a transmite trimestrial Registrul de observație asupra nivelului apei în lacurile de acumulare, iazuri și heleșteie, a declarat Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu.

„Scopul general al proiectului este gestionarea mai eficientă și durabilă a resurselor de apă, reducerea riscului de inundații, precum și altor catastrofe naturale”, a subliniat Sergiu Lazarencu. 

De asemenea, Guvernul a adoptat Metodologia privind analiza presiunilor și evaluarea riscurilor antropice în cadrul districtelor bazinelor hidrografice. Documentul stabilește etapele și modalitățile de identificare și evaluare a impactului activităților factorului uman asupra stării corpurilor de apă, precum și criteriile de stabilire a categoriei de risc în caz de nerespectare a obiectivelor de mediu.

 „Astfel, aceste prevederi vin să contribuie la consolidarea procesului de monitoring a resurselor de apă, implementarea cu succes a planurilor de gestionare a districtelor bazinelor hidrografice, precum și la protejarea și restaurarea stării ecologice a apelor naționale”, a mai menționat Sergiu Lazarencu. 

Un ciclon, care a făcut recent ravagii în Europa Centrală și de Est, a provocat inundații și în Republica Moldova. Cele mai afectate au fost raioanele Cantemir și Leova, unde a existat riscul ca unele baraje să cedeze. Premierul Dorin Recean a cerut săptămâna trecută o inventariere a tuturor lacurilor de acumulare din Rep. Moldova și a admis că unele cazuri de inundați puteau să fie cauzate de utilizarea neconformă a lacurilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
24,24
Cer fragmentat
Umiditate:60 %
Vint:3,6 m/s
Thu
20
Fri
22
Sat
22
Sun
20
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău