Guvernatorul BNR: România a avut deflație în iunie

  • 08 Iulie 2015 11:17
Guvernatorul BNR: România a avut deflație în iunie

Prețurile au scăzut simțitor în luna iunie, în principal după reducerea taxei pe valoarea adăugată la alimente, ceea ce se va traduce într-o rată a inflației mai mică, apreciază analiștii economici, transmite Bucurestifm.ro.Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, estimează că datele statistice ce vor fi publicate în curând vor indica o scădere a…

Prețurile au scăzut simțitor în luna iunie, în principal după reducerea taxei pe valoarea adăugată la alimente, ceea ce se va traduce într-o rată a inflației mai mică, apreciază analiștii economici, transmite Bucurestifm.ro.

Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, estimează că datele statistice ce vor fi publicate în curând vor indica o scădere a prețurilor cu aproape două procente.

„Inflația a fost de -2 la sută în iunie după datele noastre, adică deflație. Indicele anual se va duce probabil la -1, și ceva. Mizăm pe faptul că aceasta nu înseamnă că publicul va crede că prețurile vor scădea constant de acum și să amâne consumul”, a spus guvernatorul BNR Mugur Isărescu, astăzi, la BNR.

Oficialul vede moneda natională în circulație pentru multă vreme, deoarece aderarea la zona euro ridică tot mai multe semne de întrebare, mai ales în contextul crizei din Grecia.

Mugur Isărescu a făcut această declarație la aniversarea a zece ani de la momentul denominării leului.

La 1 iunie a intrat în vigoare reducerea TVA la alimente, de la 24% la 9%.

Măsura a determinat, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare Nielsen, o scădere medie a prețurilor de 11% și o creștere de 17% a numărului de produse vândute, în prima jumătate a lunii iunie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:4,12 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
11
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău